Barcelona bruist. Er gebeurt veel in de stad. Een constante buzz dat nooit stopt. Bijvoorbeeld wanneer je toeristische trekpleisters van de stad gaat bezoeken. Soms wil ik hier even aan ontsnappen. Gelukkig is de natuur nooit ver weg. In deze blog originele tips voor mooie groene wandelingen in Barcelona waar je in een mum van tijd bent. Persoonlijk uitgeprobeerd.

Collserola: het grootste natuurpark van Europa in een stedelijke omgeving

Het Nature Park Serra de la Collserola is heel gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. En echt een ideale plek om te sporten: te wandelen, hardlopen, fietsen en moutainbiken. In Barcelona heb je ook Montjuïc of de bunkers van Carmel, maar dit haalt het niet bij ‘Collserola’, zoals ze het gebied in Barcelona noemen. Voor mij is hier de ultieme combinatie te vinden: de stad afwisselen met de lokale natuur. 

Tip: je bent in Barcelona in no time in Nature Park Serra de la Collserola

Drie originele tips voor wandelingen in Collserola

Wat mij opvalt is dat ik in reisgidsen of andere blogs met name kan lezen over de wandeling ‘El passeig de les Aigües’. Dit is een kilometerslange oude waterweg met panoramische view over de stad. Dit is een gemakkelijke wandeling over een breed pad met stevige ondergrond. Pas echter op waar je loopt, dit pad deel je ook met onder andere mountainbikers. Ik ga op zoek naar wat alternatieven en deel deze graag. 

Wandeling 1: GR92 etappe 19

Wanneer je uitstapt bij het station Baixador de Vallvidrera, passeren de lange afstandswandelingen GR92 en GR96 het station. Vanaf hier is het dus heel gemakkelijk om een etappe te gaan wandelen. Deze etappe is ongeveer 13 kilometer lang, waarbij je naar het station Sant Vicenç dels Horts in het westen van het park loopt. Vanaf hier kun je weer de trein terug nemen. 

De route staat gekenmerkt als ‘gemakkelijk’, waar ik het ook zeker mee eens ben. Je loopt volledig in het groen, de schaduw geeft veel verkoeling. Ook zijn er op verschillende plekken lokale waterpunten. Op de kaart lijkt Pantà de Vallvidrera trouwens een mooie waterplas te zijn. Uiteindelijk blijkt bij mijn bezoek de waterplas erg opgedroogd te zijn. Kijk op deze pagina voor de GPS-informatie. 

Wandeling 2: omgeving Castell de Torre del Baró

In het zuidoosten van het park staat het kasteel Torre del Baró. Dit kasteel heeft historische waarde omdat dit het eerste kasteel is wat in de omgeving stond. Vanaf hier heb je mooi panoramisch uitzicht over de stad, en zie je iets meer van de minder bekende buurten van Barcelona. Het oosten van het park is goed te bezoeken door uit te stappen bij metrohalte Roquetes (L3) of Trinitat Nova (L3 of L4). 

Vervolgens kun je een mooie route in Google maken door de volgende punten toe te voegen: Passeig de les Aigües (observatieplatform), mirador del Agujero del Viento, mirador de Cardanyola. Uiteindelijk loop je naar de metrohalte Mundet (L3). De route is ongeveer 7 kilometer. Laatste tip: op het laatst passeer je het Parc del Laberint d’Horta. Erg leuk als vermaak! 

Wandeling 3: van Trinitat Nova naar Vallvidrera

Ook bij deze wandeling loop je van het ene station naar een ander station. Station Trinitat Nova is te bereiken met de metro L3 en L4. Vallvidrera is een station aan de S2. De wandeling pakt grote delen van Passeig de les Aigües afgewisseld met echt mooie wandelpaden dwars door het groen. De wandeling is ongeveer 11 kilometer en geeft vele panoramische vergezichten. Ook ga je net als bij de vorige wandeling via Castell de Torre del Baró. Kijk op deze pagina voor de GPS-informatie. 

Een wandeling in de natuur is altijd een goed idee

Zoek je naar meer inspiratie?

Heb ik je met deze drie wandelingen al wel geïnspireerd, maar was je nog net naar iets anders of meer specifiek in Collserola op zoek? Ik heb een boekje in het Catalaans met 20 wandelroutes. Hele helder uitgelegde wandelingen en met Google Translate goed te volgen ;-). Ik heb dus nog vele alternatieve wandelopties die maximaal 4 uur duren. Stuur me een reactie wanneer je geïnteresseerd bent!  

Hoe zoek jij naar goede wandelingen op reis?

Inmiddels ben ik wel benieuwd hoe jij op zoek gaat naar die toffe wandelingen op reis. Gebruik je hiervoor Komoot of een andere applicatie? Of ben jij net als ik fan van de wandelgidsen van Rother? Hoe treed jij buiten de gebaande paden? Laat het me weten via de comments! 

Verder lezen