Je bent vast bekend met het tapasrestaurant. Maar ben je al bekend met pinchos (pinxtos)? Pinchobarretjes zijn net als tapasrestaurants voor Spanjaarden meer dan een eetgelegenheid, dit is een onderdeel van de Spaanse cultuur. In mijn blog over minicursus toeristische trekpleisters bezoeken kon je al lezen dat ik de voorkeur geef aan slow travel. Met slow travel is het mogelijk om zoveel mogelijk het leven te gaan leven wat lokale mensen ook doen. In dit artikel geef ik je de basis én een paar killertips om heerlijke Spaanse pinchos te eten.
Wat betekent pincho?
Pinchos zijn gerechtjes op een stukje brood met daarboven op een topping. Deze topping wordt bijeengehouden door een houten prikker. Het lijkt hierdoor op een soort spiesje of een klein torentje op je bord. De prikkers bewaar je op je bord en aan het einde van de avond lever je de prikkers in om af te rekenen. De toppings variëren in vlees, vis of vegetarisch. De eerlijkheid is wel dat er in de diverse pinchobarretjes nauwelijks vegan-opties te vinden zijn.
Pinchos eten iets net iets anders dan tapas eten
Pinchos zijn gerechtjes die per stuk zijn opgebouwd en die je als individu eet. Tapas zijn kleine gerechtjes die in het midden van de tafel worden geplaatst en waar je samen met de rest van het gezelschap van eet. Voorbeelden van tapas zijn patatas bravas (aardappelblokjes met pikante tomatensaus en aioli-saus), pimientos (gezouten kleine groene pepertjes), of een punt tortilla (aardappelomelet). In Spanje krijg je best grote porties als je tapas besteld. Dit betekent dat je in een tapasrestaurant met 2 personen aan 4 tapas-gerechten best genoeg kunt hebben.
Normaliter ga je pas na 20 uur pinchos of tapas eten
Tijdens de lunch eten ze in Spanje de warme maaltijd en in de avond eten ze iets kleins en lichts. Na werktijd spreken Spanjaarden graag met bekenden af om te socializen. Tijdens deze momenten worden in combinatie met een drankje tapas en pinchos genuttigd. Spanjaarden kiezen in de avond dus voor kleine gerechtjes die de maag vullen, en niet voor een overdaad aan voedsel.
Het concept van de pinchobar
Een pinchobar is meer een combinatie van een café en een restaurant. Het idee is dat je naast het nuttigen van een drankje in deze restaurants ook wat komt eten. Op de bar staan vitrines vol met pinchos. Als gast loop je zelf naar de vitrines, je kiest een paar pinchos en je neemt je bordje mee terug neemt naar je tafel. Zelf kies ik meestal per ronde 3 pinchos. In een straat met meerdere pinchobarretjes kun je prima hoppend van barretje naar barretje om verschillende pinchos uit te proberen.
Pinchos en tapas gaan heel goed samen
In pinchobarretjes serveren ze ook tapas. Dit maakt dat pinchos en tapas eten heel goed samen gaan. Bij het bestellen van wat drinken kun je direct ook 1 of 2 tapas-gerechten bestellen. Wanneer je dit aanvult met een aantal pinchos heb je prima maaltijd. Wanneer ik specifiek voor een eetgelegenheid kies en niet van plan ben te gaan hoppen, dan bestel ik vaker ook tapas bij de pinchobarretjes.
Waar kan ik pinchos eten?
San Sebastián staat bekend als de stad waar de pinchos zijn ontstaan. San Sebástian staat dan ook wel bekend als de pincho-hoofdstad van het land. In de rest van het Baskenland zijn er ook vele plekken die geroemd worden om de lekkere pinchos. Dit betekent niet dat ze in de rest van het land niet te krijgen zijn. Ook in Barcelona is er een straat vol met pinchobarretjes: Carrer de Blai. Dichterbij huis in Nederland is mijn favoriete restaurant toch wel pinchobar de Zwarte Vosch in Utrecht.
Pinchos is het eten waar creativiteit en traditie elkaar raken
Variatie in kwaliteit bij de pinchobarretjes
Net als in iedere type keuken is er een variatie in kwaliteit. Dus ook in de wereld van de pinchobarretjes. Als leek uit Nederland is dit natuurlijk lastig te onderscheiden in het begin, en ben je mogelijk überhaupt nieuw in het concept van pinchobarretjes. Er zijn plekken waar je meer ‘standaard’ pinchos krijgt, en plekken waar de pinchos er unieker uit zien. Bij deze uniekere pinchos kun je soms een waar kunstwerk treffen. Er komt enorm veel creativiteit bij kijken: bijzondere smaakcombinaties, en prachtig samengesteld. Allemaal op een broodje met een stokje. Echt het proberen waard en een lekkere uitdaging om hiernaar op jacht te gaan!
Mijn persoonlijke ervaringen
Misschien heb je het nog niet door, maar ik ben fan! Nog meer dan van tapasrestaurants. Voordat ik naar Spanje ging was ik al fan, en het bezoeken van pinchobarretjes in Spanje stond dan ook hoog op mijn lijstje. Inmiddels heb ik pinchos gegeten in San Sebastián, Bilbao en Barcelona. Om de meer lokale sfeer te proeven die hangt om pinchobarretjes, is een beetje onderzoek naar waar je gaat eten wel belangrijk. In de hoofdstraat tussen alle andere toeristen, zie je allereerst geen andere Spanjaard en krijg je daarnaast niet de lekkerste pinchos. Kijk waar Spanjaarden zitten en ga daar naar binnen in hier mijn advies.
Mijn favoriet in Barcelona: Taberna Berri
Mijn favoriet in Barcelona op Carrer de Blai: Taberna Berri. Hier serveren ze naast echt lekkere wijn ook creatievere, unieke, handgemaakte pinchos. Een goede plek om lang te blijven hangen. Een laatste tip: de eigenaar heeft een paar jaar in Amsterdam gewerkt en vindt het leuk om Nederlands met je te praten. 😉
Waar heb jij wel eens pinchos gegeten?
Ik zou het leuk vinden om een overzicht te maken waar de lekkerste pinchos gegeten kunnen worden. Dit kan in Spanje zijn, maar natuurlijk ook in Nederland of ergens anders. Help je mee? Welke locatie beveel jij aan?
Geef een antwoord