fbpx

Duurzaam weekend: Sailing into the dark sky

Is het voorjaar al in zicht? Als je behoefte hebt aan even een weekend weg, geen tijd hebt om dit uit te zoeken en direct al keuzestress ervaart: kijk vooral verder. Alles is voor je uitgezocht. Na een drukke werkweek stap je zo op de boot in Harlingen. Een moment van rust en bezinning alvorens je weer in de buzz van het werk bent ondergedompeld. We bieden je een weekend waarin je kunt uitwaaien, waar tijd is voor bezinning, in combinatie met avontuur. Neem de tijd om bij jezelf in te checken en naar je persoonlijke behoeften te luisteren. Dan kun je daarna met hernieuwde energie weer aan de slag.  

Ga mee op dit avontuurlijk weekend weg. We reizen als groep van 12 personen in de leeftijd van eind 20 tot eind 30. Veel gezelligheid, maar ook genoeg tijd om je eigen plan te trekken. Sluit je in je eentje aan of liever met een vriend(in)?

Gezelligheid aan boord
Wadlopen na droogvallen


Vrijheid is belangrijk. Het is leuk om op te trekken met gelijkgestemde mensen, maar het is ook heerlijk om even te doen waar jij behoefte aan hebt. Om bijvoorbeeld even met een boek te chillen. Deze ruimte is er. 

Programma in een paar woorden

Zeilen, droogvallen & wadlopen, Terschelling,
op pad met Staatsbosbeheer, Dark Sky Park, verhalen van het Eilandmeisje

Van boord om te wadlopen
Vrijwilligerswerk bij Staatsbosbeheer
Weekend zeilen en droogvallen groepsfoto
Uitgebreid vegetarisch diner aan boord
Helpen met zeilen

Waar we reizen

Programma in iets meer detail

 • Op vrijdag verzamelen we in de ochtend in de haven van Harlingen. Met hoogwater varen we uit, waarbij we ergens voor Terschelling voor anker gaan. Indien de (weer)omstandigheden het toelaten, laten we ons droogvallen. Het wachten kan beginnen. Het duurt ongeveer 2 uur voordat we op een zandbank liggen. Dan kun je ook van de boot en gaan wadlopen. We blijven op de zandbanken, maar dat is al puur genieten. Een echte once-in-a-lifetime-experience!
 • Twee uur na laag water gaan we weer varen. Die avond eten we samen een 3-gangen diner aan boord. Een goede manier om elkaar te leren kennen. We overnachten op de boot in de haven van Terschelling.
 • Op zaterdag na het ontbijt halen we de fiets op. In de ochtend gaan we op pad met Staatsbosbeheer. Op het eiland is altijd wat te doen, en wij gaan een paar uur onze handen uit de mouwen steken.
 • Na deze activiteit is het eigen tijd, ga doen waar je zin in hebt! Zorg dat je gegeten hebt voor het avondprogramma begint.
 • Aan het begin van de avond ontmoeten we in het Dark Sky Park het Eilandmeisje. In ongeveer 2 uur neemt ze ons mee en laat ons de schoonheid en de duisternis zien! Ze heeft talloze waargebeurde verhalen die ze ons graag wil vertellen.
 • Zondag zeilen we met een omweg terug naar Harlingen. Aan het einde van de middag ben je weer op vasteland.

Leeftijd deelnemers: 25-45 jaar

Boot: Eenmasttjalk ‘de Pallieter’ uit 1899

Cabines: 12 stapelbedden beschikbaar, 6x 2 persoonshut. Inclusief dekbedden, CV en 220V.

Sanitair: alle hutten hebben stromend warm en koud water, aan boord zijn 2 toiletten en 2 douches.

Gemeenschappelijke ruimte: dagverblijf en keuken, centrale verwarming, allerhande entertainment: stereo en cd-speler. 

Haven: Harlingen Haven (goed bereikbaar per trein)

€525 p.p.

INCLUSIEF:

 • overtocht naar Terschelling en terug
 • accommodatie voor 2 nachten 
 • fiets voor 1 dag  
 • 5x activiteit
 • 2x ontbijt 
 • 2x lunch 
 • 1x 3-gangen diner 
 • koffie en thee
 • reisbegeleider

EXCLUSIEF:

 • 1x lunch en diner
 • drankjes aan boord zijn o.b.v. nacalculatie
 • heen- en terugreis naar Harlingen Haven

Private cabine + €225

Voor een individu die behoefte heeft aan een eigen tweepersoonshut.

 

Beschikbare data

Dit weekend is volgeboekt en gaat door! 

Is het voorjaar al begonnen? Wat mij betreft wel! De boot heeft een capaciteit voor 11 personen, er is nog plek beschikbaar. Bij 9 personen gaat de reis door. Je kunt je aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen, dan neem ik contact met je op. Boek nu! 

Wil je heel graag een keer mee, maar liever een ander moment?
Zet jezelf op de lijst en ontvang als eerste bericht als er nieuwe data bekend zijn!

Belangrijke informatie over dit duurzame weekend

Wij bieden een mogelijkheid om duurzamer te reizen. Daarbij beseffen we ons dat elke reisbeweging stikstof uitstoot. Om de reis gegarandeerd klimaatneutraal te maken, planten we voor iedere 2 reisdagen 1 boom. Om de reis klimaatpositief te maken, zetten we ons tijdens de reis in voor een vrijwilligersproject dat zich richt op natuurherstel of natuurbehoud. Met dit vrijwilligersproject helpen we de lokale gemeenschap. Lees hier meer over onze garanties.

Het reisprogramma is inclusief:

 • Globale structuur wat je gedurende de reis kunt doen.
 • Kennismakingsactiviteit 
 • Vegetarisch eten aan boord, met mogelijkheid tot vegan. Allergieën of dieetwensen kun je vooraf aangeven. 
 • Reisbegeleider die je vrij laat om je eigen plan te trekken, maar wel een faciliterende rol aanneemt.
 • Beschikbare hulp wanneer het plan even niet zo loopt zoals bedacht.

Veelgestelde vragen

Nee, we eten niet alle dagen samen. Op vrijdag varen we uit en zijn we het grootste deel van de dag op de boot. De lunch en 3-gangen diner op vrijdag zijn inbegrepen. Op zaterdag gaan we na het gezamenlijk ontbijt op pad op het eiland. Na de gezamenlijke ochtendactiviteit is het aan jou wat je wilt doen. Lunch en diner op zaterdag zijn voor eigen invulling. Voor diegenen die willen gaan we samen bij een restaurant op het eiland uiteten. Op zondag varen we weer uit. Ontbijt en lunch op zondag zijn inbegrepen. Je arriveert einde van de middag weer aan vasteland. 

Op de boot koken we vegetarisch met mogelijkheid tot vegan. Geef je allergieën en overige dieetwensen vooral aan op het inschrijfformulier, dan houden we hier rekening mee.

We overnachten op een boot in de daar beschikbare cabines. De Pallieter biedt geen andere opties dan stapelbedden. Indien je als individu behoefte hebt aan meer privacy, kun je een 2-persoonscabine huren. 

Dat is afhankelijk van waar je vandaan komt. Er is een goede treinverbinding met station Harlingen Haven. Vanaf daar is het ongeveer 15 minuten lopen. De exacte locatie van de boot ontvang je een paar dagen van te voren. Op het inschrijfformulier wordt de optie aangeboden om een Whatsappgroep te maken met iedereen die wil samenreizen. Naast dat dit heel gezellig kan zijn, kun je dan ook gebruik maken van de NS Groepskorting. Indien je met de auto gaat, laat je dan weten of je open staat voor een carpooler en vanaf waar je iemand kunt oppikken?

Afhankelijk hoe laat we op vrijdag uitvaren (met hoog water), stem ik met de schipper af hoe laat we welkom zijn. Bij een vroege start op vrijdag is het mogelijk om donderdag avond al te arriveren. Je kunt dan aan boord slapen en de volgende ochtend ontbijten. Er is geen extra avondprogramma. 

Je krijgt een dekbed, maar je een handdoek moet je wel zelf even regelen. Gegeven dat het winter is en we in Nederland zijn, wil ik adviseren om te zorgen dat je bestand bent tegen wind, kou en regen.

 • Trek laagjes aan, denk eventueel aan een thermolaag ondergoed als je weet dat je het snel koud krijgt.  Daaroverheen een (merinowol) shirt met lange mouwen, eventueel nog een vest en dan een jas. Vergeet je muts, handschoenen en sjaal niet. Goede wandelschoenen voor op het strand is ook praktisch. 
 • Heb je altijd al eens willen zeilen? De schipper moedigt je graag aan om een handje mee te helpen! Zorg dat je warm aangekleed bent met als buitenste laag regenkleding. Uiteraard is zeilkleding nog beter, mocht je die hebben of willen huren. Ik heb wel een telefoonnummer als je zeilkleding wilt huren! 
 • Voor op de boot binnen zou ik ook zeker een comfi-outfit meenemen. Fijne trui, eventueel joggingbroek en dikke sokken/sloffen. Aan dek is het verstandig om stevige schoenen met rubberen zolen te dragen.
 • Tijdens het droogvallen en wadlopen moet je voorstellen dat je vanaf de boot met een ladder op een zandbank komt. We gaan niet het water in. Gegeven dat de zandbodem vochtig is, zijn rubberen laarzen wel verstandig. 
 • Voor het vrijwilligerswerk bij Staatsbosbeheer zijn gemakkelijke kleding en goede schoenen belangrijk. Voor de wandeling met het Eilandmeisje vooral warme kleding, dus denk ook aan een muts en handschoenen. 
 • Aan boord is voldoende tijd om te ontspannen. Heb je een leuk spel of een goed boek, neem deze gerust mee. 

Tot slot, in verband met de beperkte ruimte in de kajuit het verzoek om sporttassen in plaats van koffers mee te nemen. 

Januari is inderdaad hartje winter. De natuur is prachtig in deze tijd van het jaar! Het is een stuk rustiger, wat ervoor dat mogelijk meer dieren in het wild gespot kunnen worden. Hoe lekker is het niet om juist in de winter een strandwandeling te maken? Het zal vast waaien, dus je aankleden in laagjes is hierbij de tip. En tussendoor opwarmen met een kop thee of kom soep doet ook wonderen. Daarnaast gaan we het binnen gewoon erg gezellig maken! 

Mocht er een negatief reisadvies zijn en uitvaren niet mogelijk zijn, dan is dat helaas zo. Het is aan de schipper om deze beslissing te maken. In dat geval nemen we contact met de deelnemers op.

Ervaring leert dat het weer op de waddeneilanden echt anders is dan op vasteland, een buienradar kan er dus ook best naast zitten. Het is echt ter plaatse kijken naar hoe we ermee omgaan. Allereerst gaan we dan het zo gezellig mogelijk op de boot te maken. De weersverwachting wordt goed in de gaten gehouden en we kijken of we het programma zo kunnen aanpassen dat we kunnen genieten van de droge momenten. Mocht het allemaal bar en boos zijn, dan overleggen we voor de geplande activiteiten of we deze naar binnen kunnen verplaatsen. 

Ja, ik ben de reisbegeleider. Het idee om eens droog te vallen op het wad staat al tijden op mijn lijstje, dit wil ik echt eens gaan ervaren! Daarnaast heb ik ervaring met het begeleiden van groepen, dus dat gaat goed komen. 🙂 

Wat zouden eilanders doen met hun vrije zaterdagmiddag? In plaats van meer doen, kun je ook minder doen. Onthaasten. Lezen, schrijven, spelletjes. Drankje drinken aan de toog in een bruin café en kletsen met het barpersoneel. Of ga iets doen wat je normaal nooit doet: vliegeren, fotograferen of misschien iets uit het landschap tekenen? Laat je inspireren door de unieke omgeving en probeer met een open blik op te gaan in deze omgeving.  

Op zaterdag heb je de hele dag een fiets tot je beschikking. Dit zorgt dat je uitermate flexibel bent. Op de website https://www.visitwadden.nl/nl staan vele lokale tips om te bezoeken of om ergens te gaan eten. 

Reviews

 • Mara is a reliable organizer who is a pleasure to work with. Her guests were very enthusiastic about the sailing trip to Terschelling. On to more collaborations!

  marloes fopma

  Went on the first "Sail into the Dark Sky weekend" with Sustainable Adventurer. What a great experience: perfect organization, interesting and inspiring activities, and above all Mara is a friendly,... Lees verder

  Mark Westerbeek

  Reliable, sincere and involved, just to name a few positive characteristics of this company. I’ve been on the first sailing weekend with them, it was truly a great experience with... Lees verder

  xandervdb
 • Super fun sailing trip made in January on the Wadden Sea. It is often the case when traveling that the destination is the best, but as far as I'm concerned,... Lees verder

  Xyron z0mgenberg

  We enjoyed! We were on the sailing weekend in January and it was really fantastic. We counted ourselves lucky with the good weather (when sailing in January you don't immediately... Lees verder

  Nena Kreeft

  We enjoyed! We were on the sailing weekend in January and it was really fantastic. We counted ourselves lucky with the good weather (when sailing in January you don't immediately... Lees verder

  Nena Kreeft
Winkelwagen
Scroll naar boven