fbpx

Een 'slow travel'-invulling

Wat een heerlijke dag! De zon schijnt, de lucht is helder en er staat een verfrissend briesje, typisch Nederlands weer. Na afscheid te hebben genomen van boswachter Arie, sta ik naast mijn fiets en mijn maag knort. Wat zal ik gaan doen met mijn vrije middag? Ik kan niet wachten om deze in te vullen op mijn eigen tempo. Misschien ga ik wel voor een rustige middag en geniet ik van het trage tempo. Een echte ‘slow travel’-invulling. En om half 5 heb ik afgesproken met de groep aan de oostkant van het eiland bij het Hartbreak Hotel voor een laatste activiteit van de dag.

Ik ben zo enthousiast over dit groepsweekend “Zeilen en Droogvallen“. Als deelnemer vertel ik in deze 8-delige serie over mijn avonturen. Dit is alweer het zesde artikel. Wil je meer weten over deze reis? Bekijk dan snel het aanbod op onze website!

Een 'slow travel'-invulling

Luister ik naar het 'nu we er toch zijn'- gevoel?

Heerlijk om 4,5 uur even mijn eigen plan te kunnen trekken. Het is erg aantrekkelijk om deze tijd volledig in te vullen met dingen die typisch Terschelling zijn. Boswachter Arie vertelde net dat het prachtig wandelen is bij de Noordsvaarder. Ik kan ook richting de Bessenschuur voor de beroemde cranberry’s van Terschelling. Of ga ik richting paviljoen West aan Zee? Schipper Remy vertelde me dat dit echt zijn favoriete plekje is als hij op Terschelling is. Ik kan ook via de Bessenschuur richting Paviljoen West aan Zee en daar lunchen. Allemaal goede tips uit voor een echte Terschelling-ervaring. Wat een keuzes om te maken…

Tip: bezoek minder en ervaar meer

Mijn enthousiasme en het feit dat ik niet zo vaak op het eiland ben, geven me de neiging om lekker op pad te gaan en het eiland over te fietsen. Ik bedoel, zo ver is het toch allemaal niet? Al heb ik de tip van reisbegeleider Mara die ze vanochtend bij het ontbijt vertelde wel onthouden: “bezoek minder en ervaar meer”. Ik merk dat ik dit een lastig moment vind. Ik zit lekker in mijn energie. Maar ik weet ook dat we straks nog 2 uur door de duinen gaan lopen. En dat ik daarna nog terug mag fietsen vanuit het Hartbreak Hotel naar West-Terschelling. Mét westenwind. Laat ik niet vergeten te benoemen dat ik al vanaf half 10 op pad ben, en 2 uur met de boswachter van Staatsbosbeheer ben opgetrokken.

Fietsen op Terschelling
Terschelling beroemde boom

Wat zou ik thuis doen op een zaterdag?

Mijn gedachten dwalen af, naar de vraag wat een eilander zou doen op een vrije zaterdag. Ik realiseer me dat dit mogelijk niet zoveel zal verschillen van mijn eigen vrije zaterdag thuis. Als ik thuis ben, plan ik mijn dag niet helemaal vol. Thuis geef ik mezelf voldoende rust om op te laden, zeker als ik later de op dag nog weg ga. Thuis kijk ik naar de dag als geheel in plaats van per dagdeel.

Natuurlijk kan ik ook wél de toerist uithangen

Een weekend weg is natuurlijk anders. Het is echt niet erg om soms een druk weekend te hebben. Dat trekt later wel weer bij. Het is goed mogelijk om wel de verschillende trekpleisters van het eiland te bezoeken. Wat is er mis mee? Ik ben nu eenmaal toerist. Ergens heb ik negatieve associaties bij de term ’toerist’, want die doen typische ’toeristendingen’. Maar heb ik het eiland Terschelling wel gezien als ik bijvoorbeeld niet bij de Bessenschuur ben geweest?

Heb ik het eiland Terschelling wel gezien als ik niet bij de Bessenschuur ben geweest?

Een 'slow travel'-invulling

Kijkend vanuit het perspectief van slow travel, gaat het over langzamer reizen. Langzamer in de zin van meer in verbinding staan met waar ik ben. Echt in contact komen met de mensen van het eiland. Begrijpen wat er leeft, wat de uitdagingen zijn en met welke invalshoek zij naar bepaalde zaken kijken. Ik besef me dat reisbegeleider Mara eigenlijk een hele goede zaterdag invulling heeft bedacht met twee activiteiten van vandaag. In de ochtend ben ik als vrijwilliger op pad geweest met Staatsbosbeheer. Ik heb veel geleerd over de uitdagingen die het eiland kent op gebied van natuur en wat ze daaraan doen. Straks ga ik op pad met iemand die ons lokale eilandverhalen gaat vertellen. Kan ik dit nog overtreffen, of is dit genoeg?

Ik besluit om alles wat ik vanochtend bij Staatsbosbeheer heb meegekregen, de ruimte te geven om te laten landen. Om zo weer op te laden voor straks. Er zijn een paar opties voor de invulling van de middag die ik zo voor me zie:

Invulling optie 1: eten en chillen in Midsland

Ik kom vanaf Arjensduin. Ik kan besluiten om richting Midsland te fietsen. Dit is al op de weg naar het Hartbreak Hotel in het oosten van het eiland, waar ik straks moet zijn. Bij restaurant Pura Vida staan vele plantaardige opties op het menu. Prima stop als ik een hapje te wil eten. Verder kan ik een beetje door het dorp struinen, en een paar winkels binnenlopen. Uiteindelijk zal ik vast wel een leuk plek vinden om nog even koffie te drinken. Een plekje waar ik me kan settelen met een krant die daar op de bar ligt bijvoorbeeld. En wanneer de bediening dan vraagt of ik nog wat wil drinken, knoop ik een praatje aan. Ik vraag naar hoe het hier in de zomer is, en wat eigenlijk het leukste seizoen is om op het eiland te zijn. Dit klinkt als een heerlijke, chille invulling van mijn eigen tijd.

Strand
Wandelen op Terschelling

Invulling optie 2: richting Hartbreak Hotel om te loungen

Een alternatieve optie is om direct richting Hartbreak Hotel te fietsen. Dat is wel een stuk fietsen. Maar dan heb ik het ook direct gehad. Het Hartbreak Hotel ligt aan het strand, een ultieme plek om te loungen. Liefst buiten op het terras, achter het glas en uit de wind. De lunchkaart biedt enkele vegetarische opties om uit te kiezen. En na de lunch kan ik het altijd nog zien; ga ik voor een biertje op het terras, of loop ik even richting zee? Dit is wel echt de meest ontspannen optie om weer helemaal op te laden en te genieten van het strand en de zee.

Invulling optie 3: richting Oosterend en wandelen

Een derde optie is richting het dorp Oosterend te fietsen. Vanaf daar is het niet ver meer naar het Hartbreak Hotel. In Oosterend haal ik dan een broodje bij Winkel Bij de Buren, een soort buurtsuper met ook eilanderproducten voor huis en tuin. Hier is ook een boekje te vinden met daarin ‘9 wandelingen in Oosterend’ (en anders in de winkel van het Eilandmeisje). Ik voel me energiek en heb zin om te wandelen. Ik kies voor een wandeling genaamd ‘De Kluizenaar’ van ongeveer 7,5 kilometer. Klinkt als goed te doen, ook in combinatie met de rest van het dagprogramma. Ik ken mezelf, ik ben niet zo goed in stil zitten. Beter ga ik op pad en de Kaapsdune verder verkennen.

Tip: bezoek minder en ervaar meer

Verder lezen

Winkelwagen
Scroll naar boven