fbpx

Uitgebreid vegetarisch diner aan boord

Als deelnemer kijk ik uit naar het eten aan boord. Ik ben benieuwd naar de vegetarische en veganistische opties. Hoewel ik zelf niet volledig vegetarisch ben, maakt het uitgebreide 3-gangen vegetarische diner op vrijdagavond me nieuwsgierig en enthousiast. Ik kan niet wachten om te proeven welke smaken de chef-kok voor ons heeft bedacht en misschien ontdek ik wel een nieuwe favoriete smaak!

Ik ben mee met het groepsweekend Zeilen en Droogvallen. In deze 8-delige serie vertel ik het verhaal over het groepsweekend als deelnemer. Dit is het 4e artikel. Nieuwsgierig geworden naar de reis? Kijk dan vooral even naar het aanbod op de website. 

Uitgebreid vegetarisch diner aan boord

Vegetarisch ontbijten en lunchen: makkelijker dan ik dacht

Op vrijdag merk ik met het ontbijt en lunch al op hoe ruim de keuze aan beleg is. De tafel is gedekt. Er is lekker brood van de bakker, en ik moet zelfs kiezen tussen alle lekkere dingen. Wordt het baba ganoush, hummus, tapenade, groene pesto, kaas, een eitje, chocopasta of jam? Allemaal vegetarische opties, sommige veganistisch. Meerdere toppings had ik eerder zelf niet bedacht als broodbeleg. Om mij heen zie ik andere mensen kiezen voor meerdere toppings: groene pesto met kaas én komkommer. Wat een goed idee! Voor de lunch staat er een vers gemaakte soep te pruttelen: knolselderijsoep met bospaddenstoelen. Zo te simpel te maken, maar echt heerlijk.

Meehelpen koken mag, hoeft niet

Nadat we op vrijdagavond zijn aangemeerd in de haven van Terschelling, begint reisbegeleider Mara met koken. Een paar mede-reisgenoten helpen haar met koken. De keuken is klein, en de keukenbrigade is inmiddels groot genoeg. Ik sluit bij anderen aan voor een spelletje aan tafel. Gezellig met een biertje erbij en wat nootjes. Anderen naast mij zitten lekker te kletsen. Ook zijn er een paar op de kamer of aan het opfrissen. Na verloop van tijd horen we dat de kunnen eten. Fijn, want ik heb echt trek na een hele dag buiten zijn!

Soep op het vuur
Voorbereidingen diner

Uitgebreid 3-gangen vegetarisch diner

Het voorgerecht wordt uitgeserveerd, wat hetgeen direct heel feestelijk maakt. Ik heb vijgen met bijzondere dressing, pistachenoten en olijven op mijn bord. Als hoofdgerecht is er een auberginestoof met rijst, quinoasalade met venkel en sinaasappel en een bietensalade met onder andere appel en cherrytomaten. Iedereen valt aan, maar er is genoeg. Of ik nog een gaatje over heb voor het nagerecht? Er komt een pan met stoofpeertjes op tafel met erbij keuze voor vanille-ijs of sorbetijs. Man man man, wat een maaltijd. Dit had ik niet verwacht.

Lang tafelen is echt gezellig

Wat zo leuk is aan deze vrijdagavond, is dat we de hele avond als groep bij elkaar zijn. Ik leer mijn reisgenoten echt beter kennen. Het is erg gezellig en langzaam ervaar ik ook dat de gesprekken wat meer diepgang krijgen. Het is niet dat ik vaak op groepsreizen ga, maar ik begin de meerwaarde te begrijpen. Zeker als je met gelijkgestemde mensen een paar dagen op pad bent. Ik ervaar direct een leuke klik met twee anderen uit de groep. Tof om op deze manier nieuwe mensen te ontmoeten.

Er is hier een bepaalde vanzelfsprekendheid, dat je prima vegetarisch of volledig plantaardig kunt eten.

Gewoon lekker eten

Wat me opvalt is dat er aan boord helemaal niet gepraat wordt over het eten, behalve dat het erg lekker is. Bij dit 3-gangen diner, is er geen moment geweest dat ik de indruk had dat de maaltijd niet compleet was. Er is hier een bepaalde vanzelfsprekendheid, dat je prima vegetarisch of volledig plantaardig kunt eten. Alsof het normaal is. Het zet mij aan het denken. Want in onze maatschappij is het vaak nog niet zo normaal. Ik zie nu dat het allemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Er is nog een wereld voor mij om te ontdekken. Een goede take away voor thuis. 

Denken in gradaties, in plaats van zwart of wit

Als ik deze observatie deel met de personen naast mij aan tafel, merk ik instemmende reacties. Zij geven aan dat ze best regelmatig vegetarisch eten, maar zelf niet volledig vegetarisch zijn. Ik weet dat er hier een paar zijn die wel volledig veganistisch eten. Ik stel reisbegeleider Mara deze vraag. Mara vertelt dat ze ruim 95% van de keren vegetarisch eet, en vaak hiervan is veganistisch. Zij kan zichzelf in de spiegel aankijken wanneer het een keer anders loopt. Zij denkt in gradaties, het is niet zwart of wit. Voor het klimaat en milieu is het beter om vaker vegetarisch te eten. Bonus hierbij is dat vegetarisch eten erg gevarieerd en smaakvol is.

Samen dineren
Natafelen

Het sociale aspect is ook belangrijk

Eten en drinken zijn een van de belangrijkste elementen van een trip, het is een sociaal gebeuren. Mag je aan iemand zijn eetvoorkeuren komen? Door een weekend veganistisch eten gemakkelijk te maken, wordt het laagdrempeliger om het eens te proberen. Het is niet belerend. Een weekend is te overzien. Samen eten creëert saamhorigheid. In het gezelschap is ook een persoon met een glutenvrij dieet. Dit dieet is volledig meegenomen in het totale weekend. Zij heeft eigen glutenvrij brood en kan daarnaast bijna alles mee eten. Aan tafel kan iedereen mee doen, iedereen is gelijk. Over het sociale aspect is goed nagedacht.

Al het eten is vegetarisch met opties tot veganistisch

Het eten tijdens het groepsweekend is volledig vegetarisch, en veganisten hebben ruime keuze in eten. Of is het andersom? Dit is een van de elementen om de reis zo duurzaam mogelijk in te richten. Het is een duidelijke stellingname en laat de kernwaarden van het bedrijf goed zien. Alle elementen van de reis worden zo klimaatneutraal mogelijk ingericht. Hierin is Sustainable Adventurer nu nog vrij uniek, zeker ten opzichte van andere reisorganisaties.

Je kunt ook denken in gradaties als je vaker vegetarisch wilt eten, zoals 80% van de keren eet ik…

Op Instagram meer inspiratie voor thuis

Volg Sustainable Adventurer op Instagram. Daar komt regelmatig een recept voorbij wat er die avond thuis op tafel staat. Ter inspiratie en als een uitnodiging om het zelf een keertje te maken. Om zo de vegetarische keuken verder te ontdekken en te ervaren dat het heel simpel kan zijn.

Verder lezen

Winkelwagen
Scroll naar boven