fbpx

Verhalen jutten in het Dark Sky Park

Bij het Hartbreak Hotel op Terschelling verzamelen we ons voor de laatste activiteit van de dag: luisteren naar waargebeurde eilandverhalen in het Dark Sky Park, een van de donkerste plekjes van Nederland. Verhalenverteller Marloes Fopma wacht ons al op. Ik kan niet wachten om geraakt te worden door deze verhalen die we zullen jutten in het Dark Sky Park.

Ik ben zo enthousiast over dit groepsweekend “Zeilen en Droogvallen. Als deelnemer vertel ik in deze 8-delige serie over mijn avonturen. Dit is alweer het zevende artikel. Wil je meer weten over deze reis? Bekijk dan snel het aanbod op onze website!

Verhalen jutten in het Dark Sky Park

Dwars door de duinen verhalen jutten

Marloes woont op Terschelling en is een echte storyteller. In plaats van voorwerpen jutten, gaan we op zoek naar verhalen. Als een echte verhalenjutter. Dwars door de duinen passeren we verschillende plekken, hier jutten we waargebeurde verhalen. Het is een wandeling van ongeveer 2 uur, grotendeels door los zand. Om een beeld te geven van deze verhalen, stip ik enkele hiervan aan.

Vogels van de Wadden

Bij het eerste verhaal dat Marloes vertelt, hoor ik haar liefde voor vogels. De Wadden zijn dan ook een bijzonder vogelparadijs. Een belangrijke plek voor miljoenen vogels. Zelf weet ik weinig van vogels, maar ze weet me mee te nemen in haar verhaal. Marloes weet in de huid te kruipen van een vogelsoort en hun verhaal te beschrijven. Zo leer ik hoe een rotgans aan zijn naam komt, en waarom men vroeger dacht dat dit geen vogel was.

Duinen
Verhalen jutten

Grootse ideeën op Festival Oerol

Op een wat grotere open plek tussen de duinen laat Marloes met gebaren zien hoe een podium van Festival Oerol wel eens is opgebouwd. Ze vertelt hoe in de maanden naar het festival toe alle voorbereidingen worden uitgevoerd. Grootste ideeën worden uitgedacht en minutieus voorbereid. In overleg met de eilandbewoners wordt gekeken naar mogelijkheden. Zo wijst Marloes naar een paar duinen die wel eens zijn verplaatst, omdat dit voor het festival beter uitkwam. Zou dit echt hebben plaatsgevonden? Voor een festival? Bizar om te beseffen dat dit waargebeurd is.

Ervaar het Dark Sky Park in stilte

Het oosten van Terschelling heeft sinds 2015 het officiële predicaat ‘Dark Sky Park‘ gekregen. Dit is een van de donkerste plekken van Nederland. In het donker lopen we in stilte achter elkaar over De Boschplaat. Goed om dit met een groep te doen. Dit is namelijk iets wat ik in mijn eentje niet snel zou doen, omdat ik simpelweg de omgeving hier niet ken. De stilte geeft ruimte om de omgeving op me in te laten werken. Het is bewolkt vandaag, dus helaas geen sterren aan de hemel. Vanaf een hoge duin kijken we om ons heen. We zien de vuurtoren van Ameland en van Terschelling. De gloed van licht in de verte is de stad Leeuwarden. Vanaf deze duin besef ik wat een lichtvervuiling dit is, en hoe schadelijk dit kan zijn voor de dieren om ons heen. Heerlijk om hier in het donker te zijn.

Vanaf deze duin in het Dark Sky Park besef ik wat een lichtvervuiling er is, en hoe schadelijk dit kan zijn voor de dieren om ons heen. Heerlijk om hier in het donker te zijn.

De Tweede Wereldoorlog op Terschelling

Een van de verhalen die Marloes vertelt gaat over de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Als onderdeel van de Atlantikwall heeft het Duitse leger tijdens de bezetting honderden bunkers op Terschelling gebouwd. Er zaten duizenden Duitse soldaten gelegerd, en het eiland is pas op 30 mei 1945 bevrijd. Bij een van deze bunkers luister ik met mijn ogen dicht naar een verhaal over hoe de Engelsen vanuit de lucht de Duitsers aanvielen. Opeens is deze plek veel meer dan een bunker. Het is een beladen plek geworden.

Het eiland Terschelling komt tot leven met verhalen

Deze waargebeurde verhalen kan Marloes als de beste vertellen. Ik voel me in vervoering gebracht, ik ben geraakt. Het eiland Terschelling komt tot leven met deze verhalen, in al zijn facetten. Ik begin een idee te krijgen, te begrijpen, hoe het is om hier te wonen. Al besef ik ook dat dit maar een fractie is van alle verhalen die er leven op het eiland. Ik kan hier uren naar luisteren, en ik ben ook direct benieuwd naar de boeken die ze over het eiland heeft geschreven.

Boom en heide
Heide

Betekenisvolle reiservaringen

Door tijdens deze reis met een lokale storyteller op pad te gaan, krijg het weekend direct meer body. Het maakt de reiservaring rijker, betekenisvoller. Ik heb zoveel geleerd over het eiland in korte tijd, wat ik als individu niet bij elkaar had weten te sprokkelen. Ik neem me voor om in de toekomst vaker te kijken over er een lokale storyteller in de buurt is die verhalen kan vertellen. Of gewoon naar lokale verhalen te vragen aan de bewoners die ik op reis tegenkom. Ik zie dat Marloes het waardeert dat ik echte interesse toon, luister en doorvraag. Er komt een gevoel van trots op de natuur en cultuur naar boven. We halen beiden wat uit deze ontmoeting.

Door als bezoeker naar lokale verhalen te vragen en te luisteren, groeit de trots bij de ander voor de natuur en cultuur. Zo halen we beiden wat uit deze ontmoeting.

Verder lezen

Winkelwagen
Scroll naar boven