Met Staatsbosbeheer op pad als vrijwilliger
Op een zaterdagochtend liggen we met de boot in de haven van Terschelling, klaar om op te gaan in het lokale leven. We starten de ochtend als vrijwilligers bij Staatsbosbeheer, waar we meewerken aan het thema ‘zaaien en snoeien’ voor het natuurbehoud. Het voelt geweldig om als deelnemer van het groepsweekend bij te dragen aan de leefbaarheid van het eiland en de lokale flora en fauna te helpen beschermen.
Ik ben mee met het groepsweekend Zeilen en Droogvallen. In deze 8-delige serie vertel ik het verhaal over het groepsweekend als deelnemer. Dit is het 5e artikel. Nieuwsgierig geworden naar de reis? Kijk dan vooral even naar het aanbod op de website.

Een inkijkje in het lokale leven
Opgaan in het lokale leven en het lokale leven leiden. Slow travel is een andere manier van reizen. Het heeft een bepaalde manier van vertraging in zich, waardoor de ervaring rijker kan worden. Tijdens mijn reizen in het verleden heb ik vaker aan vrijwilligerswerk gedaan. Juist om echt het gevoel te krijgen dat ik er woon en de leefbaarheid beter kan begrijpen. Is dit ook in een weekend te realiseren? Wat doen ‘eilanders’ op een gemiddelde zaterdag? Door met Staatsbosbeheer op pad te gaan, hoop ik een inkijkje te krijgen in het lokale leven op Terschelling.
Op de fiets naar Arjensduin
In West-Terschelling haal ik de fiets op en koers ik richting Arjensduin. Het is een kwartiertje fietsen. Er is een westenwind, gelukkig heb ik die in de rug. In Arjensduin hebben we afgesproken tegenover camping de Kooi. Al voelt het een beetje als een random plek, hier kan ik de fiets parkeren. Boswachter Arie staat ons al op te wachten.


Boswachter Arie van Staatsbosbeheer vertelt honderduit
Arie de boswachter ontvangt ons hartelijk. Arie werkt voor Staatsbosbeheer. Hij vertelt honderduit over de natuur van het eiland en de visie van Staatsbosbeheer. Begin 19e eeuw waren de duinen op Terschelling grotendeels onbegroeid. Zand stoof over weilanden en dorpen, duinen ‘wandelden’ over het eiland. In de duinen ontbraken wegen en paden en het vee liep overal. Na één hevige storm kon het eiland fors veranderd zijn. Je huis kon zo ingegraven zijn, of alles binnenshuis kon onder het zand zitten. In 1910 kreeg Staatsbosbeheer de verantwoordelijkheid voor het beheer van de duinen, met als voornaamste taak het zand en de duinen vast te leggen (bron: Staatsbosbeheer).
Wat is natuur en wat is natuurbehoud?
Ik realiseer me dat ik eerder nooit zo lang heb nagedacht over wat het begrip ‘natuurbehoud’ betekent. De natuur is constant in beweging, de natuur is geen stilstaand iets. Alles beïnvloedt elkaar en reageert op elkaar. Wat eens bossen zijn, hoeven niet altijd bossen te blijven. Afhankelijk van het weer, de dieren, de hoeveelheid stikstof in de lucht, maar ook welke invloed de mens pakt. Wij mensen vinden het prettig dat iets wat we nu als mooi ervaren, kunnen behouden. We nemen invloed om onze visie op natuur te realiseren.
De natuur is constant in beweging, de natuur is geen stilstaand iets
Vrijwilliger bij Staatsbosbeheer
Als vrijwilliger ga ik aan de slag. Het thema van vandaag is ‘zagen en snoeien’, en ik steek 1,5 uur de handen uit de mouwen. De Amerikaanse vogelkers lijkt een onschuldige plant, maar dat is het niet vertelt Arie. Door de aanwezige exotische vogelkers, dreigen de duinen dicht te groeien. Inheemse, kwetsbare planten en diersoorten verdwijnen hierdoor. Met handmatig weghalen en grazende geiten probeert Staatsbosbeheer de jaarlijkse aanwas van vogelkers onder controle te houden. Zodat de konijnen holen kunnen blijven maken, waar naast konijnen ook vele andere dieren gebruik van maken.
Wat vind ik hier nou van?
Doordat ik me inzet als vrijwilliger, word ik ook aan het denken gezet. Wat vind ik hier nou van, hoe in Nederland naar natuur en natuurbehoud wordt gekeken? Ik raak in gesprek met andere deelnemers uit de groep. Waarom is deze Amerikaanse vogelkers zo verkeerd? Wat zou het ons brengen als we dit wel volledig laten gebeuren? De cranberry is een even uitheemse plantensoort van Terschelling, deze plant wordt volledig omarmd. Kortom, welke mate van invloed vind ik acceptabel, als het gaat over natuurbehoud?


Klimaatpositiever reizen
Het hele groepsweekend Sailing into the dark sky bevat elementen om zo klimaatneutraal mogelijk te reizen. Met een zeilboot naar Terschelling, en met een fiets over het eiland. Ik eet alle dagen vegetarisch. Alle activiteiten hebben een lage klimaatimpact en steunen de lokale bewoners, de natuur en economie. Door op pad te gaan met Staatsbosbeheer, kan ik een positieve bijdrage leveren, iets terug doen voor alle bewoners en voor de natuur. Ik kan mijn bijdrage leveren aan de leefbaarheid van het gebied. Het is een waardevolle toevoeging aan deze andere manier van reizen.
Betekenisvol voor jezelf
Mijn tip is om vrijwilligerswerk niet als ‘werk’ te zien, wat ik moet vermijden nu ik op vakantie ben. Maar als kans om dichter bij de bewoners te komen en een inkijkje te krijgen in wat er echt speelt. In alle eerlijkheid doe ik het vrijwilligerswerk ook vooral voor mijzelf. Deze ochtend heeft mij aan het denken gezet. Ik heb boswachter Arie alles mogen vragen wat in me opkwam, mijn radertjes gingen op volle toeren. Door te helpen, te doen, kwam het bij mij binnen. Ik begin de samenhang te begrijpen. En geven aan een ander doet goed. Achteraf realiseer ik me dat ik dit moment als betekenisvol heb ervaren.
Tip: door je in te zetten als vrijwilliger tijdens de reis krijg je een kijkje in het lokale leven