Het is belangrijk dat we met zijn allen duurzamer reizen. Reizen heeft negatieve effecten op de natuur en lokale leefgemeenschappen. De natuur heeft last van de grote hoeveelheden aan stikstof. Ook heeft de natuur last van het plastic wat achterblijft. Met natuur bedoel ik: mens, dier en planeet. Daarnaast hebben sommige gebieden te maken met teveel toeristen. Teveel toeristen gaat ten koste van de leefbaarheid. En hierdoor verdwijnt de lokale cultuur.
We kunnen kiezen voor duurzamer reizen. Waarbij we minder schade toebrengen aan de natuur en lokale omgeving. Zodat wij ervan kunnen genieten net als de mensen elders. En de toekomstige generaties. Reizen is ook om te buigen naar iets positiefs. Waarbij reizen iets goed doet voor de lokale leefomgeving en natuur. Dan zijn we écht duurzaam bezig. Lees hieronder wat jij kunt doen.
Niet meer vliegen in Europa
Soms ontkom je er niet aan en is vliegen de beste optie. Maar in Europa zijn er vele alternatieven. Via het internationale treinnetwerk kun je op vele plekken komen. Reizen per bus of (elektrische) auto is ook een alternatief. Minder vliegen draagt bij aan een lagere stikstofuitstoot. Met als gevolg dat de aarde minder snel opwarmt. We verminderen het klimaatprobleem door minder te vliegen.
Het ANVR maakte een infographic over de CO2-voetafdruk bij reizen. Een buitenlandse reis binnen Europa heeft een verbruik van 44 kilogram CO2-uitstoot per dag. Vervoer heeft de grootste impact op de CO2-voetafdruk van een reis (47%). Daarna volgen accommodatie (33%) en recreatie ter plaatse (20%).
Je kunt dus gemakkelijk het verschil maken. En soms ben je niet veel langer onderweg dan vliegen. Neem hiervoor de totale reis van deur tot deur. Wanneer je ruim van tevoren boekt, kun je acceptabel geprijsde treintickets vinden. Begin dus met eerlijke vergelijking in prijs, tijd, gemak en stikstofuitstoot. En kies ervoor om in Europa niet meer te vliegen.
Zeg nee tegen plastic en ander wegwerpmateriaal
Op reis ontkom je bijna niet aan wegwerpmateriaal. Je koopt een drankje in een plastic beker. Of je hebt een lunch in een meeneemverpakking. Onderweg gebruik je meer wegwerpmateriaal dan thuis. Om wegwerpmateriaal te produceren zijn er grondstoffen nodig. Deze grondstoffen worden als wegwerpmateriaal slechts kort gebruikt. Vervolgens creëren we een afvalberg.
Ook belandt veel afval in de natuur. Dieren raken verstrikt in afval en komen te overlijden. Of dieren zien het aan voor voedsel en krijgen de troep binnen. Plastic materialen verdwijnen niet meer maar blijven in de natuur. Plastic valt uiteen in kleinere deeltjes. Deze microplastics zitten inmiddels ook in ons bloed. De gevolgen voor de mens is momenteel in onderzoek.
Zeg op reis ‘nee’ tegen plastic en meeneemverpakkingen. Gebruik onderweg je eigen beker, bestek, boterhamzak of voedselbakje. Neem een tas mee voor de boodschappen. Gebruik geen mini-verpakkingen verzorgingsproducten. Acteer alsof je thuis bent. Dit helpt echt.
Tip: doe alsof je thuis bent.
Dit helpt echt.
Sla sommige bezienswaardigheden over

om 10 uur ’s ochtends
Toerisme zorgt voor economische groei. Maar er zijn ook gevolgen. Zeker als de ‘maximale capaciteit’ voor een gebied wordt overschreden. Er wonen mensen naast toeristische bezienswaardigheden. Deze mensen wonen met hun families al jaren op deze plek. Voordat het toerisme op gang kwam. Hun leefomgeving wordt aangetast.
Toerisme zorgt veel drukte in de straat. Daarnaast zorgt toerisme voor hogere huizenprijzen. Ook veranderen de winkels en restaurants met komst van toeristen. Tot slot zorgen toeristen voor afval. Er is ook over-toerisme bij toeristische bezienswaardigheden in de natuur. Met als gevolg dat de lokale natuur overbelast wordt.
Als toerist heb je keuze om iets te bezoeken of niet. Je kunt dus ook bepaalde bezienswaardigheden overslaan. Zeker als je weet dat het ergens druk gaat zijn. Is er een alternatief wat er veel op lijkt en rustiger is? Of een lokale organisatie die iets vergelijkbaars aanbiedt?
Kies voor lokale organisaties
Steun de lokale leefomgeving met jouw donaties. Om het concreet te maken heb ik hierbij een voorbeeld. Tentoonstellen van dieren voor vermaak is niet meer van deze tijd. Heroverweeg dus een bezoek aan de dierentuinen of een aquarium. Deze zijn namelijk niet goed voor de dieren. Daarnaast komt het geld niet bij de lokale gemeenschap terecht. Kies voor een dieren-opvangcentrum wanneer je wilde dieren wilt zien. Dit toont meer respect voor de wilde dieren. En je helpt lokale organisaties de leefomgeving gezond te houden.
Bij elke activiteit kun je kiezen wie je met jouw geld steunt. Dit geldt ook voor je accommodatie. Steun je de toerisme industrie of de lokale gemeenschap? Laat de lokale gemeenschap meeprofiteren. Als toerist krijg je daarmee een authentiekere ervaring.
Tentoonstellen van dieren voor vermaak is niet meer van deze tijd
Doe iets positiefs terug
Een bijdrage leveren aan de natuur en lokale gemeenschap doet goed. Voor de ander en voor jezelf. Bovendien kan het ook ontzettend leuk zijn. Ga bijvoorbeeld suppen en plastic verzamelen tussen rotsen. Of mariene onderzoekers helpen met walvissen tellen. Er zijn vele lokale instanties die hulp kunnen gebruiken. Hulp bij behoud en herstel van de natuur. Je doet veel goed met een halve of hele dag vrijwilligerswerk. En het geeft een goed gevoel na afloop. Dit is mogelijk lastig om zelf te organiseren. Zeker als je niet weet waar je moet beginnen. Dit vraagt iets meer voorwerk. Laat je het weten als ik hier kan helpen?
Het gemakkelijkst is een twee minuten clean up bij een openbare plek. Bij vertrek neem je toch al je eigen spullen mee. Nu ruim je ook andermans troep op. Klopt, dit hoef je niet te doen. Maar de natuur en dieren zitten wel met de troep opgezadeld. Het is zeker de vraag wie het afval wel opruimt. De vuilophaaldienst? Of de buurtbewoners? Het zou een mooie gewoonte kunnen zijn. Om de plek netter achter te laten dan je deze gevonden hebt.

Maak je reis gegarandeerd klimaatneutraal
Klimaatneutraal betekent dat de natuur geen schade ondervindt van jouw keuzes. Jouw manier van handelen is in balans met de natuur. Je bent bewust wat de consequenties van jouw handelingen zijn. Maar je beseft ook dat niet-reizen uiteindelijk duurzamer is. Voor mij is niet-reizen eigenlijk geen optie. Omdat reizen mij ook zoveel brengt. Door bomen te planten draag je bij aan natuurherstel. Dit is goed voor de biodiversiteit op de langere termijn.
Bij het planten van één boom voor iedere twee reisdagen zit je gegarandeerd goed. Natuurherstel kun je aan alles koppelen. Echter ga je maar een paar keer per jaar op reis. Het is dus gemakkelijk te koppelen aan je reis. Heb je geld om op reis te gaan? Dan heb je ook geld voor natuurherstel. Het gaat om de keuzes die je maakt.
Geef een antwoord