fbpx

We varen uit

Wakker worden op een boot. Ik hoorde vannacht andere geluiden dan normaal, en ik moet even wennen dat de boot steeds in beweging is. Maar ik heb er zin in, vandaag varen we uit! Vanaf 8 uur is het ontbijt, de tafel is gedekt. Ik zit aan mijn koffie en rond half 9 komen schipper Remy en matroos Mel aan boord. Ik weet niet wat ik me bij zeevaarders had voorgesteld. Dit zijn echt vriendelijke mannen. Ze hebben afgelopen nacht nog even thuis doorgebracht. Remy en Mel hebben er zin in en beginnen direct met de voorbereidingen om uit te varen.

Ik ben mee met het groepsweekend Zeilen en Droogvallen. In deze 8-delige reeks vertel ik het verhaal over het groepsweekend als deelnemer. Dit is het 2e artikel. Nieuwsgierig geworden naar de reis? Kijk dan vooral even naar het aanbod op de website.

We varen uit

Vertrek uit de haven

Tijdens het ontbijt vertelt reisbegeleider Mara het programma voor de dag. Opvallend aan dit programma is dat alle tijden worden loslaten. We varen met hoog water uit, dat betekent uiterlijk half 10 in de ochtend. Het enige tijdstip van deze dag die benoemd wordt. Met de boot volgen we het tempo van de wind, de getijden en het weer. Dit klinkt als een ontspannen manier van reizen. Buiten is het een stralende dag en er is een mooie zonsopkomst. Voor vertrek heeft de matroos hulp nodig met de laatste voorbereidingen. Ook vindt er een veiligheidsbriefing op het dek plaats. Voor de hele groep is varen een nieuwe activiteit, en we worden door de matroos uitgenodigd vandaag lekker mee te doen. Niet helemaal wetende wat varen op een zeilboot gaat inhouden, heb ik vooral veel zin in dit nieuwe avontuur. 

De schipper vertelt dat het eigenlijk altijd wel opentrekt op de Waddenzee.

De zeilen uit

Eenmaal de haven uit, kunnen ook de zeilen uit. Te beginnen met het grootzeil. Als team zijn 2 deelnemers in toerbeurt bezig met flink draaien aan een wiel om het zeil de mast in te hijsen. Ik sta op het achterdek bij de schipper en zie goed hoe de wind in het zeil komt. Vervolgens wordt op het voordek nog een zeil gehesen. Nu kan ook de motor uit. Wat een stilte. De wind, de zee, de vogels. Het gepraat verdwijnt voor mij even naar achtergrond. Dit gaan we dus de rest van de dag doen. Hier kan ik wel aan wennen. 

Veiligheidsbriefing
Gezelligheid tijdens het varen

Blauwe lucht op zee

We hebben echt prachtig weer vandaag. Ik prijs mezelf gelukkig. De schipper vertelt dat het eigenlijk altijd wel opentrekt op de Waddenzee. Er zijn maar een handjevol dagen dat het de hele dag grijs is. Dat heb ik me helemaal niet zo gerealiseerd, dat het weer op zee zo anders kan zijn dan ‘aan wal’. Op het bankje bij de schipper is het goed toeven. Met mijn gezicht richting het zonnetje en ogen gericht op de horizon, kan ik niets anders dan genieten. Ook leer ik zo meer en meer de rest van de groep kennen. Gezellig kletsend op het achterdek van de boot.

Extra laagje kleding aan

De wind zorgt dat ik snel afkoel, ik besluit om een extra kledinglaagje aan te trekken. Eenmaal benedendeks realiseer ik me hoe scheef de boot hangt. Met name de hanglampen laten zien wat normaal ‘beneden’ is. Dit is even schakelen. Een beetje stommelend loop ik richting de slaaphut om een thermolaagje onder mijn kleding te doen. Ook pak ik mijn regenbroek als extra winddichte laag voor over mijn broek. Klaar om weer naar buiten te gaan. Ah, laat ik ook direct een thermoskan koffie meenemen. Dat zal vast worden gewaardeerd.

Actief helpen met zeilen
Binnen is alles scheef

Overstag gaan

De schipper vaart een koers, en in een zigzaggende vorm varen we richting de bestemming. Ik zie hoe met overstag gaan, de zeilen van de ene kant van de boot naar de andere kant van de boot bewegen. Dit is het moment om het helpen met zeilen. We zetten de zeilen weer goed, en ‘het zwaard’ aan de zijkant van de boot wordt aan de ene kant gehesen en aan de andere kant neergelaten. Het zwaard in het water geeft tegendruk aan de zeilen, dit zorgt dat de boot niet op drift raakt en zich zijwaarts gaat verplaatsten. Wanneer het zwaard nog in het water is, is het draaien aan het wiel goed te doen. Maar boven water vraagt dit iets meer kracht. Samen helpen we elkaar. Het is echt leuk om dit als groep met elkaar te doen.

Winkelwagen
Scroll naar boven