fbpx

Weekend zeilen en droogvallen

Ontdek de schoonheid van slow travel op het Nederlandse Waddenzee en op Terschelling met een weekend zeilen en droogvallen. Tijdens een groepsweekend zullen we niet alleen ontspannen en genieten van zeilen en droogvallen met een tjalk, maar ook helpen bij het onderhouden van de natuur, en met een verhalenverteller de cultuur van het eiland verkennen. We zullen bewust en duurzaam reizen en de tijd nemen om te genieten van de omgeving en lokale cultuur. Kom en ontmoet nieuwe mensen, leer en geniet van deze bijzondere ervaring op Terschelling. Het belooft een onvergetelijk weekend te worden!

Droogvallen en wadlopen
Foto: januari 2023
Kernwaarde Avontuurlijk

Avontuurlijk

Ervaring met zeilen is niet nodig, enkel een dosis enthousiasme. Kies voor een andere manier van reizen.

Kernwaarde Duurzaam

duurzaam

Op basis van slow travel reizen we zo klimaatneutraal mogelijk en steunen we de lokale middenstand.

Kernwaarde Betekenisvol

Betekenisvol

Leer Terschelling echt kennen door met de boswachter op pad te gaan en met een verhalenverteller. 

Impressie van de groepsreis van januari 2023

Is dit groepsweekend iets voor mij (ons)?

Vind jij het tof om nieuwe mensen te leren kennen? Maar heb je ook behoefte aan voldoende eigen tijd? Tijdens dit groepsweekend zitten we samen op een tjalk. Een hele laagdrempelige manier om met elkaar aan de praat te raken. Op Terschelling is alle ruimte om ook je eigen plan te trekken.

Juist door met dit groepsweekend mee te gaan, beleef je andere activiteiten dan die je normaal als individu kiest.

boordevol inspiratie in één weekend

Tegenwoordig wordt er veel over een duurzamere levensstijl geschreven en gepraat. Met de hoeveelheid ‘greenwashing’ om ons heen is het lastig te bepalen wat nu ‘duurzaam’ is. Tijdens dit weekend gaan we duurzaam doen. Zonder opsmuk en gemakkelijk geïntegreerd in het programma. Alsof het een vanzelfsprekendheid is. 

Dit zet je aan het denken, en je gaat boordevol inspiratie naar huis!

Het aanbod

Inbegrepen voor €435

 • 3 overnachtingen (donderdag t/m zondag) op een traditionele tjalk
 • Zeilend van Harlingen naar Terschelling en terug
 • Droogvallen bij laag water en wadlopen over een zandbank
 • Schipper, matroos en reisbegeleider
 • Koffie en thee

Het weekend is modulair opgebouwd zodat je deze helemaal naar smaak en behoefte kunt invullen. Kijk naar welke add-ons zoals activiteiten of extra comfort interessant zijn voor jou.

Additionele activiteiten

bepaal zelf wat voor jou op dat moment goed voelt

Tijdens het zeilen is de prettigste plek buiten met je blik op de horizon. Je kunt leren zeilen, of gewoon op het achterdek gaan zitten. Heb je behoefte om jezelf even af te zonderen, of juist om anderen op te zoeken? Wil je samen eten of zelf voor eten zorgen? Doe vooral wat goed voelt! 

de groep

De groep bestaat uit minimaal 7 deelnemers en maximaal 11 deelnemers. Daarnaast zijn er een schipper, matroos en reisbegeleider aan boord. Je bent welkom om als alleenreizende, met vriend(inn)en, of als koppel aan te sluiten.

over het verblijf

Informatie over de tjalk

 • De tjalk is een historisch zeilend vrachtschip voor de binnenwateren, omgebouwd voor de Waddenzee
 • Er zijn 6 slaapcabines voor 2 personen, allen voorzien van stromend water, ieder bed heeft een dekbed en hoes
 • Er zijn 2 toiletten en 1 douche
 • Er is een keuken en gemeenschappelijke binnenruimte

Additioneel comfort

 • Eigen slaapcabine bij behoefte aan meer privacy (voor alleenreizenden): €225,00
 • (vegetarisch) ontbijt aan boord: €8,00 per keer
 • (vegetarische) lunch aan boord: €8,00 per keer
 • Een fiets met 7 versnellingen voor 1 dag: €8,00
 • Een elektrische fiets voor 1 dag: €21,00
 • Op basis van nacalculatie kun je aan boord fris, bier, wijn, fruit, noten en chips krijgen

weekend zeilen en droogvallen

Beschikbare data

Veelgestelde vragen

Donderdag is iedereen vanaf half 9 in de avond welkom aan boord. Je kunt op je eigen tempo arriveren. We gunnen iedereen een ontspannen heenreis, zodat het weekend echt begint bij de eerste stap buiten je voordeur. Er is geen avondprogramma naast arriveren, settelen en andere deelnemers ontmoeten. Vrijdag starten we op tijd met het ontbijt, de veiligheidsbriefing en gereed maken voor vertrek. Mocht je verwachten heel laat te arriveren op vrijdag, stuur dan vooraf even een bericht. 

Dat is afhankelijk van waar je vandaan komt. Er is een goede treinverbinding met station Harlingen Haven. Vanaf daar is het een paar minuten lopen. De exacte locatie van de boot ontvang je een paar dagen van te voren.  

Indien je met de auto gaat, laat je dan weten of je open staat voor een carpooler en vanaf waar je iemand kunt oppikken?

Je krijgt een dekbed en hoes, maar je een handdoek moet je wel zelf even regelen. Vergeet trouwens ook niet een oogmasker en oordoppen mee te nemen, want slapen op een boot is echt anders dan thuis!

De paklijst is afhankelijk van het seizoen dat je meegaat. Als basis is de lente of herfst genomen, met aanpassingen voor de zomer en winter:

 • Aan dek is het verstandig om stevige schoenen met rubberen zolen te dragen.
 • Op zee kan het flink waaien, zorg dus dat je warm aangekleed bent met als buitenste laag regenkleding. Een poncho is met de wind geen goed idee. 
 • Als die zon doorkomt, dan kan de schittering op het water best fel zijn. Zorg voor een goede zonnebril en voldoende zonnebrandcrème.
 • Tijdens het droogvallen en wadlopen moet je voorstellen dat je vanaf de boot met een ladder op een zandbank komt. Tussen de boot en de zandbank kan laagwater zijn. Rubberen laarzen tot halverwege de kuit zijn aan te raden om geen natte voeten te krijgen.
 • Voor op de boot binnen zou ik ook zeker een comfi-outfit meenemen. Fijne trui, eventueel joggingbroek en dikke sokken/sloffen. 
 • Voor het vrijwilligerswerk bij Staatsbosbeheer zijn gemakkelijke kleding en goede schoenen belangrijk.
 • Voor de wandeling met de verhalenverteller, zijn goede schoenen om dwars door de duinen te gaan belangrijk. Zorg daarnaast dat je warm bent aangekleed, in de avond kan het snel afkoelen.
 • Aan boord is voldoende tijd om te ontspannen. Er zijn spellen aanwezig. Heb je een leuk spel of een goed boek, neem deze gerust mee. 

Tot slot, in verband met de beperkte ruimte in de kajuit het verzoek om sporttassen in plaats van koffers mee te nemen. 

Volg de opsomming bij ‘de basis’, met de volgende aanpassingen:

 • De regenkleding heb je misschien minder snel nodig, maar een windjack is zeker een aanrader en denk aan een sneldrogende (korte) broek. 
 • Tijdens het droogvallen en wadlopen ga je waarschijnlijk op blote voeten van boord. Neem zwemkleding mee als je een duik wilt maken.
 • De wandeling met de verhalenverteller dwars door de duinen kan eventueel op blote voeten. Er zijn delen van de wandeling op hardere ondergrond, dus schoenen meenemen is wel verstandig. 

Volg de opsomming bij ‘de basis’, met de volgende aanpassingen:

 • Zorg voor een wind- en waterdichte buitenlaag, zoals een regenbroek en windjack. Of je wintersportoutfit.
 • Trek laagjes aan, denk eventueel aan een thermolaag ondergoed als je weet dat je het snel koud krijgt. Daaroverheen een (merinowol) shirt met lange mouwen, eventueel nog een vest en dan een jas. Vergeet je muts, handschoenen en sjaal niet. 
 • Zorg dat je warm bent aangekleed voor de wandeling met de verhalenverteller, dus denk ook aan een muts en handschoenen. 

Er is voldoende gelegenheid om samen te eten. Bij het ontbijt en lunch wordt de tafel gedekt. Op vrijdag avond is het mogelijk samen te dineren. Er is een keuken en je kunt ook voor eigen eten zorgen. Daarbij is wel het verzoek om dit goed af te stemmen met de reisbegeleider i.v.m. de beperkte ruimte aan boord. 

Op vrijdag varen we uit en zijn we het grootste deel van de dag op de boot. Vrijdagavond liggen we in de haven. Het ontbijt, de lunch en het diner op vrijdag zijn bij te boeken. In de zomermaanden is het diner een vegetarische barbecue, in de rest van het jaar een uitgebreid vegetarisch 3-gangen diner.

Op zaterdag zijn we in de haven van Terschelling en kun je zelf op pad gaan. Er zijn supermarkten en voldoende eetgelegenheden op het eiland aanwezig. Ontbijt en lunch aan boord is mogelijk. Diner is voor eigen invulling. Voor diegenen die willen, is het aanbod om samen bij een restaurant op het eiland te gaan uiteten. 

Op zondag varen we weer uit. Ontbijt en lunch op zondag zijn bij te boeken. Je arriveert einde van de middag weer in Harlingen.

Op de boot koken we vegetarisch met mogelijkheid tot vegan. Geef je allergieën en overige dieetwensen vooral aan op het inschrijfformulier, dan houden we hier rekening mee.

Wij snappen goed dat je aan boord niet voor verassingen wilt komen te staan. We hanteren de volgende prijzen voor hetgeen je aan boord nuttigt: 

 • Fris: €1,25 
 • Bier: €1,50
 • Wijn: €2,00
 • Fruit, chips, noten (1 portie): €1,00

Voor vertrek vindt de verrekening per tikkie plaats. 

Schipper Remy heeft me al eerder verteld dat het zelden de hele dag grijs is boven de Waddenzee. Ervaring leert dat het weer op de waddeneilanden echt anders is dan op vasteland, een buienradar kan er dus ook best naast zitten. Het is echt ter plaatse kijken naar hoe we ermee omgaan. Allereerst gaan we dan het zo gezellig mogelijk op de boot te maken.

De weersverwachting wordt goed in de gaten gehouden en we kijken of we het programma met additionele activiteiten zo kunnen aanpassen dat we kunnen genieten van de droge momenten. Mocht het allemaal bar en boos zijn, dan overleggen we voor de geplande additionele activiteiten of we deze naar binnen kunnen verplaatsen. 

De ruimte aan boord is beperkt, deze willen we voor iedereen zo prettig mogelijk invullen. Omwille van de groepsdynamiek hanteren we een leeftijdsgrens van 21+. We bieden een weekend zonder aanwezigheid van kinderen. Daarnaast worden overmatig alcoholgebruik en feesten aan boord niet geaccepteerd. We vertrouwen erop dat iedereen die zich aanmeldt voor het groepsweekend, in is voor avontuurlijke, duurzame en betekenisvolle reiservaringen.

Voorafgaand aan het weekend wordt er alvast een map online gereed gezet waarin iedereen die wil zijn of haar foto’s in kan zetten om met elkaar te delen. Het staat je vrij om foto’s te maken, maar check vooraf als je foto’s van anderen neemt, of de ander hier ook op zit te wachten. Het helpt zeker als de foto’s die je van anderen maakt, ook voor de anderen beschikbaar stelt. 

Ja, ik ben de reisbegeleider. Samen met een groep op avontuur gaan vind ik namelijk het allerleukste van duurzame reizen organiseren! 🙂 

Niet iedereen heeft dezelfde conditie, mijn eerste tip is dus om goed naar je eigen lichaam te luisteren en te kiezen wat bij jou past. Terschelling heeft talloze wandelpaden en fietsroutes. Maar besef je ook dat het een relatief groot eiland is en dat het op een eiland vaak waait. Wees niet overmoedig onder het mom ‘nu we er toch zijn’, maar doseer zoals je thuis ook op een gemiddelde zaterdag zou doen. De hele dag buiten zijn vraagt veel energie.

Reserveer alvast een fiets en zorg dat je lekker flexibel bent. Ik ben voorstander voor een ‘slow travel’-invulling, waarbij echte gesprekken de boventoon voeren. Heb je al gekeken naar de additionele activiteiten, zoals met Staatsbosbeheer op pad of luisteren naar verhalen van het eiland? Zo krijg je pas echt een idee wat er speelt op het eiland, en wat de uitdagingen zijn. Daarnaast heb ik hier beschreven wat je nog meer kunt doen op het eiland. Dit zijn allemaal concrete manieren om je minder een toerist te voelen, en meer een bewoner van het eiland. 

Mocht je geïnteresseerd zijn in meer toeristische bezienswaardigheden, kijk op de website https://www.visitwadden.nl/nl. Hier staan vele lokale tips om te bezoeken of om ergens te gaan eten.

Google Reviews

 • Mara is a reliable organizer who is a pleasure to work with. Her guests were very enthusiastic about the sailing trip to Terschelling. On to more collaborations!

  marloes fopma

  Went on the first "Sail into the Dark Sky weekend" with Sustainable Adventurer. What a great experience: perfect organization, interesting and inspiring activities, and above all Mara is a friendly,... Lees verder

  Mark Westerbeek

  Reliable, sincere and involved, just to name a few positive characteristics of this company. I’ve been on the first sailing weekend with them, it was truly a great experience with... Lees verder

  xandervdb
 • Super fun sailing trip made in January on the Wadden Sea. It is often the case when traveling that the destination is the best, but as far as I'm concerned,... Lees verder

  Xyron z0mgenberg

  We enjoyed! We were on the sailing weekend in January and it was really fantastic. We counted ourselves lucky with the good weather (when sailing in January you don't immediately... Lees verder

  Nena Kreeft

Deze manier van reizen is echt anders dan anders

Ga mee op avontuur. Hoe duurzaam kan jij reizen maken? Leer hoe je moet zeilen, gewoon door het te doen. Zeilen alleen is al een unieke ervaring, in plaats van slechts een manier om op het eiland te komen. 

Tijdens het groepsweekend hebben we ook een focus op voedsel, op social support en op storytelling. Zodat we duurzaam en betekenisvol zijn voor de natuur en de lokale leefomgeving. Maar ook omdat we zo meer meekrijgen van onze reisbestemming. Zo creëren we reiservaringen die ons bijblijven. 

Onderdeel zijn van een groepsweekend zorgt ervoor dat je activiteiten kiest die mogelijk nieuw voor je zijn. Avontuurlijk toch? Samen wordt die boot om te zeilen en te droogvallen betaalbaar. Samen kunnen we een boswachter vragen ons mee op pad te nemen, net als die storyteller.

Daarnaast leer je op een boot op een laagdrempelige wijze nieuwe mensen kennen. Samen op het achterdek van de boot, krijgen de gesprekken al snel meer diepgang. Wanneer had jij voor het laatst serieuze gesprekken met een ‘vreemde’?

Beschikbare data

Heb je nog vragen?

Heb je een specifieke vraag en heb ik deze nog niet beantwoord?
Laat het me weten, en ik help je graag verder.

Je kunt me altijd een mail sturen, even bellen of een bericht sturen via Whatsapp: +31 (0)6 1516 4130. 

Avontuur en diepgaande gesprekken
Winkelwagen
Scroll naar boven