fbpx

Willen wij eigenlijk wel minder vliegen? ✈️

In januari was ik op de B2B-dag op de Vakantiebeurs. Wat ik zag is dat we nog ver weg zijn van een wereld zonder vliegvakanties. 🙄 Alle artikelen in de media over hoe mega vervuilend vliegen is ten spijt.

Willen wij wel minder vliegen

Vliegen is vervuilend

👉 Om weer even scherp te krijgen hoe vervuilend vliegen is: vliegen geeft een CO2-uitstoot van 285 gram per passagier/per kilometer. In vergelijking heeft een auto een CO2-uitstoot van 55 gram per passagier/per kilometer en de trein een CO2-uitstoot van 14 gram per passagier/per kilometer. 

Ik ervaar treintrots en zie de schoonheid van Europa.

Ervaren wij dit als een probleem?

Toch heb ik niet de indruk dat mensen vliegen als een probleem ervaren. 🤷 Het is normaal dat we overal naartoe vliegen, er is geen excuus voor nodig. We spreken elkaar niet aan op deze keuzes. 

Er is geen direct persoonlijk nadeel

We zien niet het verschil van een persoon meer of minder die een vliegreis boekt. Bovendien hebben we ‘goede argumenten’ om de keuze van de gekochte vliegreis voor onszelf te rechtvaardigen. 

Willen wij wel minder vliegen

Jij kan het verschil maken

Daarentegen hebben we als consument juist een grote stem. We kunnen samen de vraag veranderen, waardoor ook het aanbod verandert.  

Een moeilijk onderwerp

Ik vind dit een moeilijk onderwerp als ik met anderen over vakanties praat. 🤯

Ik ervaar treintrots

De afgelopen jaren ben ik een proces doorgegaan waardoor ik minder wil vliegen. Ik ervaar treintrots en zie de schoonheid van Europa. Misschien stap ik nog eens in het vliegtuig, maar dat wordt steeds meer een zeldzaamheid.

Iedereen is anders

Maar mijn perspectief hoeft niet het perspectief van iemand anders te zijn. Ik respecteer de ander en de keuzes die hij of zij maakt. 

Ik ben veranderd van mening

Doordat ik op dit onderwerp aan het veranderen ben, beginnen er dingen voor mij te schuren. Hierover met elkaar het gesprek blijven voeren, zorgt ervoor dat we elkaar blijven begrijpen.

Hoe sta jij tegenover vliegen?

Vaak merk ik al gauw aan mijn gesprekspartner of deze tot het kamp “het houdt mij ook bezig” of tot het kamp “ik vlieg er niet minder om” behoort. Met de mensen uit het eerste kamp heb ik dan fijne en genuanceerde gesprekken. 

Willen wij wel minder vliegen

Wat jij, denk jij er weleens over na om minder te vliegen? ✈️

Shopping Cart
Scroll to Top