fbpx

Vliegschaamte

Het hele jaar maak ik zoveel mogelijk duurzame keuzes, om vervolgens op het vliegtuig naar de andere kant van de wereld te stappen. Wat een ironie. Vandaag stap ik op het vliegtuig en vlieg ik naar Rwanda.

Vliegschaamte is voor mij als een snoepje uit de snoeppot halen, waarbij je weet dat het niet mag. Vooraf heb ik het snoepje – de reis – al helemaal nader bekeken en onderzocht. Mijn hele gevoel zegt: ‘Lekker, kom maar op!’ Vervolgens beginnen de afwegingen hoe ik die strenge stem in mijn hoofd kan overtuigen dat dit echt wel een goed idee is. Je weet dat het eigenlijk niet de bedoeling is, maar je doet het toch. 

Vliegschaamte

Mijn eerste keer vliegschaamte

De eerste keer dat ik vliegschaamte voelde, was voor mijn vlucht naar Nieuw-Zeeland in 2019. Mijn avontuurlijke levensstijl en drive om te reizen zorgden ervoor dat bij al het andere wat ik doe op gebied van duurzamer leven, een vraagteken kan worden gezet. Relatief gezien voelt dat voor mij opeens als ‘klein geld’. Het begint te schuren.

Een paar cijfers over vliegen

Vliegen is een van de meest vervuilende vervoermiddelen die je kunt kiezen, met een CO2-uitstoot van 285 gram per passagier/per kilometer. Ter vergelijking: een auto heeft een CO2-uitstoot van 55 gram per passagier/per kilometer en een trein heeft een CO2-uitstoot van 14 gram per passagier/per kilometer. 

Vliegschaamte 3

Maar waarom heb ik dan soms de behoefte om toch een bestemming te kiezen waar je enkel per vliegtuig kunt komen?

Eind januari komt er een uitnodiging binnen voor een bruiloft van een collega van mijn man. In Rwanda welteverstaan. Het heeft weken geduurd voordat we een besluit hebben genomen om wel of niet te gaan. 

Vliegen we wel of niet naar Rwanda?

Want: hoe bijzonder is het om een bruiloft in Rwanda mee te mogen maken? En om even stil te staan bij het land: hoeveel weet jij van Rwanda? Dit klinkt als een groot avontuur. Aan de andere kant: Rwanda staat niet bovenaan mijn lijstje om te bezoeken (hypothetisch gezien, ik heb namelijk geen lijstje). En ik wil minder vliegen. Ga je dan voor een collega van werk deze reis wel maken? 

Een groot avontuur

De roep om avontuur heeft gewonnen. We beseffen ons dat dit bijzondere aanbod maar één keer in ons leven voorbij gaat komen. Gedurende meerdere dagen zullen we volledig worden opgenomen in de familie – een meer lokale reiservaring kun je niet krijgen. 

Daarnaast weet ik dat ik met mijn geld als toerist veel goed kan doen in het land. Met name het vliegen vind ik dus een probleem. We hebben gekozen om niet ‘even’ op en neer te gaan, maar een maand weg te blijven en meer van de omgeving te zien. 

Wees trots op wat je wél doet op gebied van duurzaamheid

In eerste zin blijf ik lief en mild naar mijzelf en anderen, ook op vlak van duurzame keuzes. Ik ben trots op alle (bewuste) duurzame keuzes die ik wél maak omwille van de natuur, de lokale leefomgeving, het milieu en het klimaat. Ik geloof daarbij dat een geleidelijke omslag meer zorgt voor diepe verankering in jezelf en beter is voor de langere termijn.  

Vliegschaamte 2

Ervaar jij ook weleens vliegschaamte? Hoe ga jij hiermee om?

Winkelwagen
Scroll naar boven