fbpx

Oorlog, drugs en freediven? Een onwaarschijnlijk verhaal

De meest onwaarschijnlijke verhalen hoor je in gesprek met locals. Wat hebben oorlog, drugs en freediven met elkaar te maken? Vraag Spaanse freedivers om eens te vertellen over de Boreas.

Dive and Discover

Duik mee in de geschiedenis van de Boreas

Vlak voor de kust van Palamòs in Spanje ligt het gezonken schip van de Boreas. Dit schip heeft een interessant stukje geschiedenis om ‘in te duiken’. 😉

Een oorlogsschip

Het schip komt uit 1938 en de oorspronkelijke naam van het schip was de Pellworm. 

De Duitse marine gebruikte deze diepzee sleepboot van 40 meter lengte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aan het einde van de oorlog behoorde het als transportschip toe aan de Amerikaanse marine onder de naam USN-102. 

Goed voor opsporen van mijnen

Aan het begin van de jaren zestig keerde de boot terug naar de Duitse marine om te worden ingezet voor het opsporen van mijnen.  

Dive and Discover

Grote drugsvangst

Uiteindelijk kocht een rederij gevestigd in Panama het schip in 1980 en noemde het Boreas. Hoewel het uiteindelijke doel was om met het schip in de oliewinning te gaan werken, werd het gebruikt voor smokkel van grote hoeveelheden hasj. In 1985 werd het schip door de Spaanse douane uit de vaart genomen. 

Opgekocht door een duikschool

Het schip heeft een paar jaar voor anker gelegen in de haven. Een duikschool kwam op het idee om het schip te kopen, schoon te maken, veilig te maken voor scuba duikers. In 1989 lieten ze het schip afzinken voor de kust van Palamós. 

Freediven naar de Boreas

Inmiddels wordt het schip dus alweer ruim 30 jaar gebruikt als duikobject, en is het door het leven in de zee omarmd als een fijn thuis. Het schip ligt op een diepte tussen de 18 en 35 meter en is van 15-20 meter afstand al goed te bewonderen. Ideaal dus als je liever vanaf iets hoger en op een veilige afstand naar het wrak wilt kijken. Voor de wrakduiker of ervaren freediver is het ook mogelijk om het schip van binnen te bekijken. 

oorlog drugs freediven boreas

Je hoort de gekste dingen als je locals hoort vertellen over wat er op de zeebodem ligt. 
Ga in september mee op Dive & Discover en hoor deze verhalen uit eerste hand!

Shopping Cart
Scroll to Top