fbpx

Een Rwandese bruiloft

Voor even was ik onderdeel van het lokale leven en hoorde ik als witte Nederlander bij de familie in Muhanga in Rwanda.

Rwandese bruiloft

De traditionele ceremonie

Ik was op de bruiloft van een Rwandese collega van mijn man en zijn Nederlandse vrouw. De ochtend begon met een traditionele ceremonie. Hiermee worden de voorouders vereerd en dit brengt voorspoed. 

Een speciale rol was er voor me weggelegd

Alle familieleden waren traditioneel gekleed, en ik ook. Ik had een korset aan met een lange wikkelrok en sjaal. Het zag er heel elegant uit. Mijn rol tijdens de ceremonie was de bruidegom begeleiden bij aankomst van de ceremonie, en het overhandigen en vasthouden van cadeaus.

Leren hoe vroeger een huwelijk tot stand kwam

Tijdens de ceremonie werd nagespeeld hoe vroeger een huwelijk tot stand kwam. De ceremonie vond plaats in een grote, prachtig gedecoreerde tent. In deze tent zat aan de ene kant van het gangpad de familie van de bruid en aan de andere kant die van de bruidegom. De vader nam als vertegenwoordiger van de familie het woord. 

De eerste kennismaking

Met het aanbieden van zelfgebrouwen bier werd het gesprek geopend. Je kunt immers geen goed gesprek voeren als er niets te drinken is 😉. Na de eerste kennismaking werd aangegeven dat er vanuit een zoon wel interesse was in een specifieke dochter. Nader onderzoek moest bewijzen of de aanstaande bruidegom wel een geschikte man was. 

Rwandese bruiloft

De bruidsschat

Vervolgens werd de bruidsschat bepaald (in aantal koeien 🐄 🐄 ). Pas na akkoord tussen de families vond de eerste ontmoeting tussen de bruid en de bruidegom plaats. Er waren cadeaus als blijk van waardering en de verbinding tussen de families. Dit alles werd omgeven door vele verhalen, traditionele zang en dans.

Wat ik zo bijzonder vond aan deze ceremonie, is dat het zoveel laat zien van de lokale cultuur. 

Een zelfvoorzienende levensstijl

De verhalen die verteld werden, gingen over hoe je een zelfvoorzienend bestaan kunt opbouwen. In deze zelfvoorzienende levensstijl zijn koeien veel waard 💰 en laten zien hoe vermogend je bent. De cadeaus stonden in het teken van het opbouwen van een leven: zaden van gewassen, een schoffel, een zeis, een watercontainer, en handgemaakte manden. 

Een gelijkwaardige relatie

Gedurende de ceremonie zat er een vrouwelijk familielid naast me die Engels sprak en me vertelde wat er gaande was. Zo kreeg ik iets meer mee van de ceremonie. Het voelde als een gelijkwaardige relatie, er was een connectie. Dat was een prettig gevoel.

De witte mensen staan hier op een voetstuk

Het gevoel van gelijkwaardigheid heb ik namelijk niet veel gehad tijdens onze reis door Rwanda. Er wordt enorm opgekeken naar witte mensen. Het is ongemakkelijk dat je op een voetstuk wordt geplaatst, enkel omdat je wit bent.

Het draaide even niet om mij 

Juist daarom vond ik deze bruiloft zo tof. Het draaide niet om die witte mensen. Maar die witte mensen mochten wel meedoen. 

Rwandese bruiloft

Ben je weleens op een internationale bruiloft geweest en wat is je hiervan bijgebleven?

Shopping Cart
Scroll to Top