fbpx

De menselijke leider

Een echte leider durft kwetsbaar en menselijk te zijn.

De menselijke leider

Een reactie op LinkedIn

Ik kreeg recentelijk de reactie dat het moedig hoe ik me op LinkedIn kwetsbaar opstelde en aangaf dat ik nog dingen niet wist. Hierbij kun je enerzijds afleiden hoe die persoon het LinkedIn platform ziet, maar ook hoe die persoon kijkt naar ‘sterke ondernemers’ of ‘leiders’. 

Mijn invulling van leiderschap

Voor mij is leiderschap iemand die richting weet te geven, daar kaders aan meegeeft en met anderen weet te verbinden. 

Wat ik terugkreeg als leidinggevende

Tijdens mijn periode als leidinggevende bij de Nederlandse Spoorwegen kreeg ik terug dat het enorm werd gewaardeerd dat ik oprechte interesse toonde, en de ander zag staan. Dat ik wist waar zij goed in waren, maar ook waar ik ze in vooruit kon helpen. 

Laat jezelf zien

Dat kan alleen wanneer je ook jezelf laat zien en benaderbaar bent. Dat je durft te zeggen waar je staat, je grenzen aangeeft en zegt wat wel en niet mogelijk is.  

De menselijke leider

De menselijke leider

Een leider is voor mij iemand die kwetsbaarheid durft te tonen en menselijk is. 

Persoonlijk leiderschap nemen

Leiderschap is namelijk ook jezelf in de spiegel🪞kijken, persoonlijk leiderschap nemen. Door regelmatig te reflecteren, de context mee te nemen en dan te beseffen dat een actie of reactie anders heeft uitgepakt dan gedacht. 

De ander voelt zich gezien en gehoord wanneer je hardop uitspreekt dat je ernaast zat. Dit kan de relatie enorm verbeteren.

Leiders die zeggen dat ze iets niet weten of kunnen, durven een blokkade op te heffen en zo ruimte te creëren. 

Zie de ander als gelijkwaardig

Ik zie de ander als gelijkwaardig, zonder waarde te hechten aan hiërarchie of status. Je hoeft jezelf niet te bewijzen aan de ander. Je laat juist leiderschapskwaliteiten zien door echt samen te werken met de ander. 

Durf de blokkade op te heffen

Leiders die durven te zeggen dat ze iets niet weten of kunnen, vind ik dus sterk. Door het te benoemen, wordt een blokkade opgeheven en ontstaat er ruimte om de visie alsnog te realiseren. Deze leiders durven te vertrouwen op de groep en dat de oplossing vanuit een andere richting komt.  

De menselijke leider

Wie binnen jouw netwerk vind jij een echte leider en waarom? ❤️

Shopping Cart
Scroll to Top