fbpx

Mijn omslagpunt naar minder vliegen

Ik weet hoe prachtig de wereld is, en toch kies ik ervoor om sommige landen mogelijk nooit te bezoeken. De reden: ik wil minder vliegen.

Mijn omslagpunt naar minder vliegen

Al vele vliegkilometers op de teller

Als het over reizen gaat, heb ik al vele vliegkilometers op de teller staan. Ik begrijp mensen die graag reizen dus ook echt. Zelf heb ik een tijdje in Australië gewoond, Verenigd Koninkrijk, Argentinië, en zelfs tweemaal een periode in Spanje. Dit heeft mij doen beseffen dat ik een rijk mens ben, met een Nederlands paspoort en Europa als ‘achtertuin’. Ik ben nog meer van Nederland gaan houden. 

Het liefst 2x per jaar een mooie reis

Tijdens mijn studententijd heb ik veel van Europa gezien. Om vervolgens na mijn studententijd minimaal 2x per jaar een mooie reis buiten Europa te maken. Lang bleef er nog een droom in mijn hoofd zitten: Nieuw Zeeland bezoeken. 

Nieuw Zeeland bezoeken, een wens die uitkwam

In 2009 was ik in Australië geweest en had Nieuw Zeeland niet bezocht omdat ik vond dat dit land minimaal 6 weken verdient om te doorkruisen. Iets wat ik op dat moment niet kon geven. Dit is de aanleiding geweest om 10 jaar later alsnog in het vliegtuig naar Nieuw Zeeland te stappen. 

Mijn eerste keer vliegschaamte

Maar deze reis was anders. Ik merkte dat ik het reizen begon te schuren met de duurzame levensstijl die ik het hele jaar door hanteerde. Hoe kon ik het aan mezelf verkopen om per vliegtuig naar de andere kant van de wereld te reizen? Ja, ik had vliegschaamte.

Mijn omslagpunt naar minder vliegen

Een vergelijking met Europa

Nieuw Zeeland was werkelijk super, ik kan niet anders zeggen. Maar ik begon ook te vergelijken met wat Europa te bieden heeft:  
🪨 De fjorden, die zijn ook prachtig in Noorwegen. 
🌊 Het blauwer dan blauwe water, dat bevindt zich ook in de Middellandse Zee.
⛰️ Bergen, die heeft Europa meer dan genoeg! 
🌋 Vulkanen, geisers en geothermische bronnen, dan is IJsland de plek waar je moet zijn. 

Europa heeft culturele rijkdom

Bovendien heeft Europa een grote rijkdom aan culturen. Zo liggen er 44 landen geografisch gezien in Europa, met een enorme verscheidenheid aan talen en tradities. 

Mijn omslagpunt naar minder vliegen

In Nieuw Zeeland nam ik het besluit: voor de bergen ga ik niet meer vliegen. 

Maar nu, hoe ga je om met het reisvirus?

Weer thuis begon van alles te schuren. Mijn man houdt namelijk ook echt van reizen. Hij beseft ook goed dat vliegen slecht is voor het klimaat, maar kan er nog niet helemaal vrede mee hebben dat we sommige landen dus mogelijk nooit gaan bezoeken. Dat reisvirus hebben we beiden te pakken.

Onze manier van reizen verandert niet

Wat wij doen op reis gaat niet veranderen. Wij houden ervan om echt lokaal te gaan, en in verbinding te komen met het land. We gaan graag naar landen die ons nog echt verrassen, en waar je in zekere mate kunt opgaan in de lokale bevolking. Deze plekken zijn er meer dan genoeg in Europa!

Ik kies voor minder vliegen

Ik besef me dat ik met 4-0 achter sta als het gaat over de vliegkilometers die ik in mijn leven heb gemaakt. Maar ik heb wel de keuze gemaakt om minder te vliegen. Dit helpt voor mij. De laatste keer merkte ik zelfs dat ik me ergerde aan deze manier van reizen. Inmiddels ben ik meer een liefhebber van internationale treinen. 

De manier van reizen verandert niet, maar ik kies voor minder vliegen. 

Mijn omslagpunt naar minder vliegen

Ben jij bezig met minder vliegen? Wat werkt voor jou?

Shopping Cart
Scroll to Top