fbpx

Avontuurlijk, duurzaam en betekenisvol reizen, hoe doe je dat concreet?

De visie voor mijn bedrijf had ik redelijk gauw op papier: maatschappelijk en ecologisch welzijn de norm in elke reis. De kernwaarden die ik hierbij hanteer zijn avontuurlijk, duurzaam en betekenisvol. In mijn vorig artikel ‘Op avontuur. Hoe duurzaam kan ik reizen maken’, vertel ik uitgebreid mijn drijfveren en wat deze kernwaarden voor mij betekenen. Het zijn namelijk woorden die allemaal op meerdere manieren te interpreteren zijn. Vandaag vertel ik hoe ik deze kernwaarden concreet heb toegepast bij het groepsweekend. Mocht je na afloop geïnteresseerd zijn om ook eens aan te sluiten: kijk op de website voor het actuele aanbod.

Wat in dit artikel aan bod komt: – avontuurlijk leven is een mindset – gegarandeerd klimaatpositief reizen – betekenisvol voor jezelf, voor de ander en voor de natuur – ga mee en ervaar hoe je ook kan reizen

We varen uit
Met de wind in de zeilen op de Waddenzee
Wadlopen vanuit een drooggevallen boot
Na het droogvallen zo het wad op!

Avontuurlijk leven is een mindset

Je hoeft niet ver te reizen voor een avontuurlijk leven. Dit weekend biedt actieve, stoere en echt lokale activiteiten. Heb je altijd al eens willen zeilen? De schipper moedigt je graag aan om een handje mee te helpen!  Je hebt er vast al eens van gehoord, maar ben je ooit al eens met een boot drooggevallen en vanaf daar gaan wadlopen? Tijdens dit weekend gaan we dit doen! We laten de tijd wat meer los (niet helemaal) en we zien hoe het loopt. We zijn afhankelijk van de wind, de getijden en het weer. Heerlijk toch, dat je niet alles kunt plannen?

Je zit met een groep aan boord waar je ook samen mee gedurende het weekend overnacht. Er is voldoende ‘eigen tijd’ op alle dagen om even je eigen plan te trekken. Als je er net een drukke werkweek op hebt zitten, kies dan vooral zelf hoe je wilt ontspannen. Dat kan alleen met boek, maar ook door een spel te spelen of met anderen een borrel te drinken. Tijdens het weekend dagen we je uit tot echte gesprekken. Een goede conversatie is niet makkelijk, tenzij je begint met goede vragen. Wij helpen je hierbij. Hierdoor dagen we uit tot reflectie en bezinning.

zo klimaatneutraal mogelijk reizen

Alle elementen van de reis organiseer ik zo klimaatneutraal mogelijk. Het vertrekpunt is goed per trein bereikbaar. Ons vervoer is varend per zeilboot, en per fiets op het eiland Terschelling. Eten doen we vegetarisch met opties tot vegan. Met vrijwilligerswerk zetten we ons in voor natuurbehoud (via Staatsbosbeheer). De lokale middenstand steunen we door uit te gaan eten bij een vegetarisch restaurant. Een lokale verhalenverteller neemt ons mee op pad en vertelt al wandelend waargebeurde verhalen over het eiland. Omdat je hoe dan ook CO2 uitstoot, wordt voor iedere 2 reisdagen 1 boom geplant. Dat vinden wij normaal.

Wat zouden eilanders doen met hun vrije zaterdagmiddag? 
– Travel where you live – 

Betekenisvol voor jezelf, voor de ander en voor de natuur

De gesprekken die ik eerder heb gevoerd over het begrip betekenisvol, is dat je vaak na afloop pas kan zeggen of iets betekenisvol is geweest of niet. Ook is dit het moeilijkste om te integreren in de reis. Betekenisvol voor de ander, is doen waar te plaatse behoefte aan is en een (half) dagje de handen uit de mouwen te steken. Door in te zetten voor natuurbehoud en natuurherstel, hebben de bewoners van het eiland direct profijt. Inzetten voor de ander betekent ook lokaal leven, doen wat eilanders doen op een zaterdagmiddag, en de lokale middenstand steunen.

Vertragen, ruimte creëren voor echte gesprekken. Een drankje drinken aan de toog in een bruin café biedt bijvoorbeeld een mogelijkheid te kletsen met het barpersoneel. Een strandwandeling maken samen met iemand van het eiland, creëert gelegenheid om naar de lokale verhalen te luisteren. Zo kun je zelf direct een veel beter beeld krijgen hoe het is om op het eiland te wonen. Wanneer je op zaterdag bij wijze van spreken je als een ‘eilander’ gedraagt en zo je dag in te vullen, heb je een hele andere invulling van je eigen weekend weg. Je kijkt dan met een open en nieuwsgierige blik naar de omgeving.

Het totale weekend is in deze zin grensverleggend in wat ‘normaal’ is. Dat biedt potentie voor een betekenisvol weekend voor jezelf.

Ga mee en ervaar hoe je ook kan reizen

Alles is voor je uitgezocht, hoe ideaal is dat! Dit is een hele laagdrempelige manier om eens op een andere manier te reizen. En een weekend weg betekent hooguit 1 vrije dag opnemen.

Gedurende het weekend merk je hoe gemakkelijk je lokaal kunt leven tijdens je reis, hoe je slow travel kunt integreren en hoe je een positieve impact op de natuur en lokale leefomgeving kunt maken. Door een weekend mee te gaan, geef ik je inspiratie om volgende reizen duurzamer in te richten.

In de groep is iedereen 21+, zowel mensen die alleen reizen, vriend(inn)en, en koppels zijn welkom. Zolang je ervoor openstaat om onderdeel te zijn van de groep en het leuk vindt om nieuwe mensen te leren kennen. Alle mensen aan boord hebben soortgelijke interesses als jij: de behoefte om avontuurlijker, duurzamer en betekenisvoller te reizen. 

Zie ik je op een van de komende reizen? Kijk hier voor de meest actuele data. 

Winkelwagen
Scroll naar boven