fbpx

Op avontuur. Hoe duurzaam kan ik reizen maken?

Inmiddels ben ik zes maanden onderweg als ondernemer. Veel langer heb ik er al over gedroomd. Met dit artikel wil ik mensen met eenzelfde droom inspireren. Door te vertellen waarom juist ik me voor juist het onderwerp duurzamer reizen wil inzetten.

Maar ook voor iedereen die meer interesse heeft voor duurzamer reizen, lees hier waar ik op wil inzetten. Mocht je zin hebben om met mij mee te gaan op reis, kijk dan hier voor de actuele data.

Wat in dit artikel aan bod komt: – conceptfase – ik ben die duurzame avonturier – invulling van USP’s avontuurlijk, duurzaam & betekenisvol reizen – dit concept vervult een behoefte – think big, start small – mee op reis & blijf me volgen.

 

Komen tot een concept

De conceptfase heeft bij mij aan de ene kant jaren geduurd, maar ineens ging het heel snel. Essentieel voor mij is om iets concreets te doen met duurzaamheid. Niet omdat het momenteel hip en trendy is, maar vanuit intrinsieke motivatie. Na verloop van tijd besef ik me dat ik mijn organisatietalent en mijn kennis hierover wil gaan gebruiken. Zowel in werk als in privé neem ik immers graag het initiatief voor het samenbrengen van mensen en het organiseren van activiteiten. Daarnaast heb ik eens in de zoveel tijd dat de avontuurlijke kant in mij roept om met de backpack op pad te gaan. De meest recente keer dat ik deze innerlijke stem van zich liet horen, is aanleiding geweest om deze kant van mij meer te gaan omarmen. Het concept tot Sustainable Adventurer is voor mij een innerlijke reis geweest, en alle puzzelstukjes komen zo samen.

 

Ik ben die duurzame avonturier

Ik behoor tot de doelgroep. Kijkend naar mijn manier van reizen, besef ik dat die verandering behoeft. Tijdens mijn vlucht naar Nieuw Zeeland in 2019 had ik voor het eerst vliegschaamte. Het hele jaar door hanteer ik een duurzame levensstijl, maar ik stapte wel in het vliegtuig naar de andere kant van de wereld. Dat schuurt. Herken je dit gevoel?

 

C3F1BEA4-2AF9-4E61-BC01-691266046101_1_105_c
E42591F7-782D-4FC0-9AAF-0A39B4F0D1A2_1_105_c

Zo duurzaam mogelijk op reis

Ik heb besloten dat ik voor de bergen niet meer wil vliegen. Europa heeft zoveel moois te bieden, dit wil ik graag met jullie delen. Mijn volgende stap op gebied van een duurzamere levensstijl, is een stap op gebied van reizen. De vragen die ik hierbij stel zijn: kan ik reizen klimaatpositief maken? Kan ik het zo organiseren dat mijn reizen geen schade brengen aan de natuur en milieu, maar juist een positieve bijdrage kunnen leveren? Daarnaast vind ik het belangrijk om de lokale middenstand te steunen, zodat de culturele identiteit van een gemeenschap behouden blijft. Omdat ik weet dat ik met deze invulling reizen toekomstbestendig maak.

Mijn definitie van avontuurlijk reizen

Ik heb al veel over de wereld gereisd, ik plaats hierbij de reiservaring boven het verhogen van aantal landen dat ik heb bezocht. Liever doe ik aan slow travel en leer ik het echte lokale leven kennen. Inmiddels heb ik een tijdje in Spanje, Australië, Verenigd Koninkrijk en Argentinië gewoond. Door met een nieuwsgierige blik te kijken naar de omgeving, kun je persoonlijke grenzen verleggen en op een innerlijke reis gaan. Avontuurlijk reizen is voor mij een combinatie van stoer en actief, en jezelf beter leren kennen. Het is een moment van reflectie en bezinning, door de omgeving waarin je bent en de mensen die je ontmoet.

 

 

Reizen betekenisvoller maken

Betekenisvoller reizen bedoel ik drieledig: voor jezelf, voor de lokale gemeenschap en voor de natuur. Deze elementen zijn met elkaar verbonden. Door je tijdens je reis actief in te zetten voor natuurbehoud en natuurherstel, help je ook de lokale gemeenschap. Door activiteiten te kiezen die een lage klimaatimpact hebben en die de lokale middenstand steunen. Activiteiten op reis kunnen sportief zijn, maar kunnen ook een meer expressief of een inhoudelijk thema bevatten. Het idee is om reiservaringen te creëren die je wilt navertellen.

 

Duurzamer reizen is een behoefte die speelt

Als marktonderzoek heb ik in totaal bijna 60 interviews gehouden over de behoefte en de invulling hiervan. Avontuurlijke, duurzame, betekenisvolle reiservaringen is echt een vraag die speelt. Dit begint al aan de voorkant met zoeken naar lokale en onvergetelijke reiservaringen. Hoe kun je als reiziger de toeristische omgevingen vermijden, maar toch ook bezienswaardigheden zien? Zijn er duurzame alternatieven voor de heen- en terugreis en de accommodatie? Is het mogelijk te achterhalen wat locals adviseren om te doen? Kan ik de schade beperken aan natuur die reizen met zich meebrengt? Vragen die leven, maar waar nu nog nauwelijks aanbod voor is. Zeker niet in zijn totaliteit.

 

Think big, start small

Ik wil graag laten zien dat duurzamer reizen niet ingewikkeld hoeft te zijn. Daarnaast kun je hier heel goed een avontuurlijke en betekenisvolle invulling aangeven. Het belangrijkste is beginnen. Het liefst met de basis. Soms is het moeilijk om de basis te zien. Je merkt het als het wringt op tijd, geld en/of kwaliteit. Ik voelde stress en merkte bij mezelf dat ik op het punt stond een te groot risico te nemen. De oplossing is het eerste product (nog) kleiner te maken. Dat is namelijk nog steeds best groot. Vanaf daar ga ik door ontwikkelen, ik heb al talloze ideeën hiervoor. Met in mijn achterhoofd een grootse visie: maatschappelijk en ecologisch welzijn de norm in elke reis.

 

Ga je mee op reis?

Het eerste aanbod staat in de verkoop: een weekend weg in Nederland. We gaan droogvallen op het wad, maar ook gaan genieten van de eilandsferen. Maar deze is reis is anders dan anders. 

Kijk hier voor als je meer informatie wilt over dit weekend en wilt boeken!

 

Weekend zeilen en droogvallen groepsfoto

Blijf me volgen

Via een nieuwsbrief stuur ik regelmatig updates en neem ik je mee in stories, events, aanbod, inspiratie en een persoonlijke update over de laatste ontwikkelingen. Klik op de onderstaande button als je je wilt aanmelden.

 

Winkelwagen
Scroll naar boven