fbpx

Plantaardig eten, waarom zou ik?

Wist je dat zowel varkens als octopussen tot de vijf meest intelligente dieren op aarde behoren? 🐷🐙

Plantaardig eten waarom

De beperkte kijk op andere dieren

Wij kunnen zoveel leren van andere dieren. Het doet me pijn dat wij als mens met onze beperkte kijk dieren reduceren tot slechts voedsel. 

Het ego dat onszelf bovenaan zet

Mensen zijn onderdeel van het dierenrijk. Alleen hebben wij andere dieren tot producten gereduceerd. Zoals in het verleden andere mensen tot slaaf werden gemaakt of vrouwen als minderwaardig werden bestempeld. Het ego dat hiermee gepaard gaat, is buitengewoon.

Wie ben ik om te bepalen hoe om te gaan met een ander levend wezen? 

De Nederlandse bio-industrie

🐓 🐄 🐖 Hoe wij in Nederland omgaan met dieren in de bio-industrie is ongekend. Alles staat in het teken van maximale productie van eieren, zuivel, vlees of vis. Fokprogramma’s, een te kleine leefomgeving, vetmesten en preventief gebruik van medicijnen tegen ziekten. Waar mogelijk wordt gebruikgemaakt van machines. 

Dieren houden voor economisch gewin

Om zo niet alleen de Nederlandse monden te voeden, maar ook veel voedsel te exporteren naar andere landen. Er wordt goud geld verdiend met deze industriële productie. 💰

Plantaardig eten waarom

De consequenties van de bio-industrie

⚠️ De langetermijngevolgen van dit industriële handelen worden steeds zichtbaarder. De grote hoeveelheid landbouwgrond die nodig is om de dieren te voeden, gaat ten koste van onze woonomgeving en de natuur. Monotone landbouwgewassen en bestrijdingsmiddelen zorgen voor een verarming van de bodemkwaliteit en een verslechtering van waterkwaliteit en biodiversiteit. De hoeveelheid mest afkomstig van de dieren draagt bij aan de stikstofuitstoot en de klimaatverandering.

We worden er ziek van

In het dagelijks leven ervaren wij nu de consequenties van de bio-industrie. Om niet te vergeten dat we te maken hebben met zoönose (corona) en andere ziekten (vogelgriep) die te vermijden zijn, als we beter voor dieren zouden zorgen. 

Dieren zijn voor mij gelijkwaardig aan de mens

Door dieren als gelijkwaardig te zien, zie ik ook de toegevoegde waarde en wat ik van ze kan leren. Ik zie de intelligentie van de natuur, de slimheid in hoe andere dieren (samen) leven. Daarbij ben ik van mening dat we echt kunnen groeien op gebied van innovatie als we de dieren en de natuur beter bestuderen. 🧠💡

Kortom, waarom zou ik plantaardig eten? 

Omdat ik ervoor kies om op een andere manier naar dieren te kijken. En omdat ik de bio-industrie en de bijbehorende gevolgen niet langer in stand wil houden.

Plantaardig eten waarom

Welke reden om plantaardig te eten vind jij het belangrijkst?

Shopping Cart
Scroll to Top