fbpx

Wat is duurzaamheid?

Met de bedrijfsnaam Sustainable Adventurer, ontkom ik niet aan het gesprek wat ‘duurzaamheid’ is. 

Wat is duurzaamheid

Hoe interpreteer jij duurzaamheid?

De term ‘duurzaamheid’ blijft op meerdere manieren te interpreteren. Een vriendin van me zei recentelijk nog tegen mij dat zij niet aan duurzaamheid doet, en dat niet iedereen is zoals ik. 

Een voorbeeld: mijn mode-vriendin 

Zij bekommert zich op haar vakgebied (mode) over duurzaamheid, maar zij geeft hier een andere omschrijving aan. Bij haar invulling aan mode kiest zij voor kleinschalige modeboetieks, kwaliteitsstoffen, originaliteit en een goede afwerking. Zij kan gemakkelijk een broek aantrekken die ze van haar zus heeft overgenomen, met een top die ze al 10 jaar draagt.

Tip: Vertaal de waarden die je belangrijk vindt in je eigen beroep naar andere producten en diensten, en je hebt al gauw een duurzame invulling. 

Wat is duurzaamheid

Het gaat over de invulling

Ik vertaal deze invulling naar kiezen voor goede kwaliteit, vakwerk, het steunen van de lokale winkels en producten gebruiken zolang ze goed zijn. Allemaal duurzame keuzes. 

Duurzaamheid is geen modewoord

Ik zou willen voorkomen dat ‘duurzaamheid’ als modewoord   wordt gezien 😉. Daarentegen daag ik je uit om de waarden die we binnen ons eigen vakgebied belangrijk vinden, ook te plakken op de waarden in een ander vakgebied. 

Wanneer het gaat over reizen

Als ik haar termen vertaal naar hoe we reizen, dan wil ik je aanmoedigen om te kiezen voor een origineel aanbod dat goed is opgezet, het steunen van de lokale hotels en touroperators, en alleen producten en diensten te kopen waar je echt blij van wordt.

Waar moet je bij duurzaamheid aan denken
Bij duurzaamheid gaat het erover dat je kiest: 

💸 Welke economie je stimuleert: de lokale of bijvoorbeeld de Chinese?

🏠 Welke sociale gevolgen heeft het: laat je een fijne leefomgeving of juist een afvalberg en een tekort aan water en energie achter?

💚 Welke CO2 impact je maakt: een lage impact die je misschien ook nog compenseert of een grote impact doordat jij en je (retour)producten de hele wereld over vliegen?

Een mega complex vraagstuk om op te lossen, het is dan ook niet realistisch om te gaan voor een 100% score. 

Mijn invulling van duurzaamheid in reizen

Als het gaat over reizen, dan kies ik voor lokaal en met een verhaal. Zo kies ik voor respect voor de natuur en de lokale leefomgeving, en krijg ik zelf de beste reiservaring.

Wat is duurzaamheid

💡 Weet jij een betere term dan ‘duurzaamheid’?

Shopping Cart
Scroll to Top