fbpx

maatschappelijk verantwoord ondernemen

Als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen, dan leggen we graag uit wat we doen aan hand van de Sustainable Development Goals

We dragen bij aan de volgende Sustainable Development Goals

Expertise

Sustainable Development Goals 8

SDG 8: Decent work & Economic Growth

Ik vind het belangrijk dat de leefbaarheid van een omgeving behouden blijft. Dit betekent dat het geld wat verdiend wordt niet in de zakken van grote (internationale) bedrijven belandt, maar daadwerkelijk in de lokale omgeving terecht komt. Zo profiteert de lokale gemeenschap van toerisme.

Sustainable Development Goals 12

SDG 12: Responsible Consumption & Production

De diensten die ik aanbied, brengen zo min mogelijk schade aan de lokale natuur of leefomgeving. Ik streef het circulaire gedachtegoed na en vind het belangrijk dat de balans tussen geven en nemen aan de kant van ‘geven’ uitvalt.

Ik vind het belangrijk oog te hebben voor ketenverantwoordelijkheid, te weten wat de impact is van waar je je geld stalt, welke kleding die je koopt, waar en hoe producten zijn gemaakt, wat je kunt doen om de afvalberg te verkleinen, en bewust waar mogelijk duurzame keuzes te maken om het leven op het land voor iedereen aangenaam te houden. 

Sustainable Development Goals 13

SDG 13: Climate Action

Ik wil klimaatpositieve reiservaringen aanbieden. Dit doe ik door bewust te kiezen voor middelen die zo min mogelijk impact veroorzaken. Omdat ik me bewust ben dat je met reizen hoe dan ook CO2 uitstoot genereert, zit in de prijs inbegrepen dat klanten voor iedere 2 reisdagen 1 boom planten via Trees for all.

Affiniteit

Sustainable Development Goals 9

SDG 9: Industry, innovation & infrastructure

Ik spreek me uit om voor vakantiebestemmingen zo veel mogelijk het vliegtuig te laten staan. Daarnaast moedig ik mensen aan om binnen Europa met de trein en anders met de auto te reizen. Doordat ik 5 jaar bij NS heb gewerkt, weet ik veel van het (internationale) treinverkeer.

Daarnaast, ik begrijp goed dat de omschakeling voor grote industrieën naar duurzamere standaarden een grote en complexe operatie is. Hier zit geen onwil, maar vaak een onmogelijkheid. Ik ben voorstander van de nuancering aanbrengen in de dialoog in de polarisatie tussen ‘voor en tegen’ een duurzame verandering.

Sustainable Development Goals 14

SDG 14: Life below water

Als freediver en scubaduiker ben ik ontzettend begaan met de oceaan. Ik zie de gevolgen van het menselijk handelen op het oceaanleven met eigen ogen en dat raakt me. Wat ik zie, is plastic en troep, verminderd oceaanleven en afstervend koraal. Als het slecht gaat met de oceaan, gaat het slecht met het voortbestaan van de mens. Het is een ecosysteem.

Sustainable Development Goals 15

SDG 15: Life on land

Ik spreek me uit tegen de bio-industrie, en pleit voor een leven meer in balans met de lokale natuur en leefomgeving. De mens is onderdeel van het dierenrijk, wij zijn één met de andere dieren en ik behandel dieren als gelijkwaardig. Om deze reden ben ik ook tegen dierentuinen en het ‘houden van’ huisdieren.

 
 

Wat concreet mijn bijdrage is als het gaat over maatschappelijk verantwoord ondernemen

Sustainable Development Goals
  • SDG 1: Ik beleg in microfinanciering om armoede tegen te gaan.
  • SDG 3: Als voorzitter van de Dutch Freediving Association zet ik me in voor de freediving community in Nederland. Daarnaast ben ik altijd al best sportief, sinds september ben ik meer gaan sporten omdat ik merk dat ik daar gelukkiger van wordt.
  • SDG 5: Ik kies altijd voor een vrouw als mijn stem ergens voor gevraagd wordt.
  • SDG 8: Met mijn bedrijf wil ik werken conform de ideeën van een circulaire, regeneratieve economie en dat het geld van toeristen terecht komt bij de lokale middenstand.
  • SDG 9: Ik ga graag op reis binnen Europa en hiervoor gebruik ik als transportmiddel de trein. Daarnaast heb ik meerdere mensen geadviseerd over welke treinen ze kunnen nemen om op vakantie te gaan.
  • SDG 10: Ik steun de LHBTQ+ gemeenschap en sluit me aan dat ieders persoonlijkheid gezien mag worden.
  • SDG 12: Met mijn bedrijf vind ik dit een speerpunt waar ik een verschil kan maken, consumptie is een beleving/reiservaring. Zo lokaal mogelijk en met een verhaal. Dat is wat ik bied, omdat dat voor mij de essentie van reizen is. Privé probeer ik zo verantwoord mogelijk te kopen en maak vele afwegingen: ik koop het niet, ik ben onderdeel van een kledingloop, kies voor tweedehands of refurbished, nieuw maar zo duurzaam mogelijk, lokaal i.p.v. online en liever bij de kleinere winkelier, ga naar een repaircafé/ kledingmaker/ schoenmaker, geef spullen weg, wil zo min mogelijk plastic in huis.
  • SDG 13: Met mijn bedrijf kies ik bewust voor een aanbod dat een lage CO2 impact heeft en heb in de prijs ingebouwd dat mensen compenseren voor het feit dat ze überhaupt reizen.
  • SDG 14: Ocean clean ups, geld opgehaald voor Sea Shepherd voor hun project om het marine ecosysteem te beschermen.
  • SDG 15: Lid van de Partij voor de Dieren. Ik eet 90% van de week vegan en anders vegetarisch. Ik doe mijn best om mijn voetafdruk kleiner te maken, en anderen hierin te inspireren.
  • SDG 17: Lid geworden van Happy Planet Professionals om zo samen te werken met ondernemers die ook het realiseren van de SDG-doelen nastreven.

Ik als mens & maatschappelijk verantwoord ondernemen: mijn grootste klimaatspagaat

Mijn grootste klimaatspagaat van 2023 was de uitnodiging voor een bruiloft in Rwanda. Mijn man en ik hebben er meerdere maanden over gesproken of we zouden gaan. Het dilemma zat hem in het feit dat we minder willen vliegen, maar dat er ook een drang is naar avontuur. Een lokale bruiloft meemaken is de ultieme manier om een land te leren kennen.

We zijn gegaan en het was fantastisch. We hebben ervoor gekozen om de vakantie langer te maken en we zijn 4 weken weggeweest. Tijdens de vakantie hebben we allebei nog meer uitgesproken dat we willen focussen op Europa en op minder vliegen.

Lees meer over hoe ik deze Rwandese bruiloft heb ervaren

Rwandese bruiloft
Maatschappelijk verantwoord ondernemen Mara Goorts

Aansloten bij Happy Planet Professionals

Sinds 2023 ben ik aangesloten bij de Happy Planet Professionals. Als maatschappelijk bewuste professional draag ik bij aan een betere wereld. Samen met andere Happy Planet Professionals zet ik me in en neem ik mijn verantwoordelijkheid. Ik neem ieder jaar stappen om duurzamer te ondernemen en draag dat ook uit. Ik draag actief bij aan het succes van Happy Planet Professionals. Daarnaast doe ik mee aan de HPP Review om zo meer stappen te zetten op gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Shopping Cart
Scroll to Top