fbpx

Sailing into the dark sky

Verbonden met de schoonheid van de Waddenzee
Ga zeilend mee naar Terschelling

Click here to display content from Vimeo.
Learn more in Vimeo’s privacy policy.

Verlang je naar iets anders dan de voorspelbaarheid van de veerdienst? Droom je stiekem van de vrijheid van de zee, maar ontbreekt het je aan een eigen boot of zeilvrienden? Ga mee op Sailing into the Dark Sky met ons.

Hijs de zeilen! Op naar avontuur!

Hier voel je de wind door je haren, proef je het zout in de lucht, en ervaar je de Waddenzee dichtbij. Word één met de elementen en de Waddenzee wordt meer dan een bak met water en een grijze massa voor je. Wanneer de duisternis valt, wordt het avontuur nog intenser. Terwijl de zon ondergaat zetten we koers richting Terschelling. We varen de duisternis tegemoet en navigeren op de lichtjes op de zee terwijl de sterren boven je fonkelen.

Vertragen en Verstillen

Verlang je naar ontsnapping en rust? Aan boord laten we de tijd los. Vertragen we ons ritme, omarmen we de rust van de Waddenzee, getij is onze klok en is de dagelijkse hectiek ver weg. Er is eenvoud en overzichtelijkheid. Zeilen verstilt gedachtes en brengt gemoedsrust. En dat gevoel neem je even heerlijk mee.

Zeilervaring opdoen

Of je nu een doorgewinterde zeiler bent of voor het eerst de zeilen hijst, deze reis biedt een onvergetelijke zeilervaring. Een deskundige bemanning staat klaar om je de kneepjes van het vak te leren, zodat je de kracht van de wind zelf kunt voelen. Als gastvrouwen aan boord zorgen we dat het je aan niks ontbreekt.

Sailing into the Dark Sky is niet alleen een zeilreis, maar een weekend van verhalen jutten en samenzijn. Geniet van een creatieve schrijfworkshop, het intense van de nacht op zee, maak een bijzonder object bij de Jutfabriek, fietsavonturen op het eiland, en de magie van een schemerwandeling van Eilandmeisje; verhalen en duisternis ervaren komen samen.

Het programma

Donderdag 22 augustus – aankomst aan boord vanaf 20.30 uur

Je kunt op je eigen tempo arriveren. We gunnen iedereen een ontspannen heenreis, zodat het weekend echt begint bij de eerste stap buiten je voordeur. Tijd om te settelen, de anderen te ontmoeten en te proosten op het weekend.

Vrijdag 23 augustus

We starten met het ontbijt, de veiligheidsbriefing en gereed maken voor vertrek. Dan is het tijd om de zeilen te hijsen, op weg richting Vlieland waar we gaan droogvallen. Na de machtige ervaring van droogvallen en struinen over het wad gaan we woorden jutten voor een ode aan het wad tijdens een creatieve workshop schrijven van Marloes. En terwijl het water stijgt kookt Mara een heerlijk vegetarisch drie-gangen diner. Met ondergaande zon zetten we koers naar Terschelling waar we in de nachtelijke duisternis aankomen.

Zaterdag 24 augustus

Na het ontbijt, stappen we op de fiets naar de Jutfabriek waar we van gejut plastic van het strand een nieuw voorwerp gaan maken. Daarna is er genoeg eigen tijd om lekker rond te struinen over het eiland, ergens te lunchen en te dineren en zien we elkaar om acht uur bij de strandovergang van Oosterend voor de bijzondere schemerwandeling Joon die Marloes geeft waardoor je meer context bij het waddenlandschap krijgt en gegarandeerd zand in de schoenen mee als gratis souvenir.

Zondag 25 augustus

Na het ontbijt, en misschien nog even de benen gestrekt te hebben door West varen we uit naar Harlingen. En stap je met een verrijkend gevoel van avontuur van boord.

Sailing into the dark sky weekend op 18 t/m 21 April 2024

Mara Goorts

Sailing into the dark sky weekend op 18 t/m 21 April 2024

Marloes Fopma

Over ons

Krachten bundelen. Wij houden ervan. Mara heeft een talent voor organiseren en deelt de liefde voor reizen op een duurzame manier met haar bedrijf Sustainable Adventurer. Marloes is verhalenjutter van Terschelling en deelt de liefde voor de Wadden door verhalen te vertellen en schrijven met haar bedrijf Eilandmeisje.

Het aanbod

Inbegrepen

 • 3 overnachtingen (donderdag tot zondag) op een traditionele tjalk
 • Zeilend van Harlingen naar Terschelling en terug
 • Droogvallen bij laag water en wadlopen over een zandbank
 • Drie gangen-diner op vrijdagavond
 • Ontbijt op vrijdag, zaterdag en zondag
 • Lunch op vrijdag en zondag
 • Workshop creatief schrijven en dichten
 • Workshop bij de Jutfabriek
 • Fietshuur op zaterdag, de eilanddag
 • Schemerwandeling Joon van Eilandmeisje door de duinen (goed ter been zijn)
 • Koffie, thee, snacks

Tijdens het zeilen is de prettigste plek buiten met je blik op de horizon. Je kunt leren zeilen, of gewoon op het achterdek gaan zitten. Heb je behoefte om jezelf even af te zonderen, of juist om anderen op te zoeken? Doe vooral wat goed voelt.

De groep

We houden het klein. De groep bestaat uit minimaal 7 deelnemers en maximaal 10 deelnemers. Daarnaast zijn er een schipper, matroos en Mara en Marloes aan boord. Je bent welkom om als alleenreizende, met vriend(inn)en, of als koppel aan te sluiten.

Over het verblijf

Informatie over de boot

 • De tjalk heeft een een riante zitkuip en aan dek is voldoende ruimte om van het zeilen te genieten.
 • Er zijn slaapcabines voor 2 personen, allen voorzien van stromend water. Ieder bed heeft een dekbed en hoes, slaapzak is niet nodig.
 • Afhankelijk van het schip is zijn er 2 toiletten en 2 douches aanwezig.
 • Er is een keuken en gemeenschappelijke binnenruimte.

Additioneel comfort

 • Privé slaapcabine, te boeken voor de individuele deelnemer die iets meer behoefte heeft aan privacy.
 • Op basis van nacalculatie kun je aan boord fris, bier en wijn krijgen.

Weekend Sailing into the dark sky

Boek direct voor 22 tot en met 25 augustus 2024

Veelgestelde vragen

Donderdag is iedereen vanaf half 9 in de avond welkom aan boord. Je kunt op je eigen tempo arriveren. We gunnen iedereen een ontspannen heenreis, zodat het weekend echt begint bij de eerste stap buiten je voordeur. Er is geen avondprogramma naast arriveren, settelen en andere deelnemers ontmoeten. Vrijdag starten we op tijd met het ontbijt, de veiligheidsbriefing en gereed maken voor vertrek. Mocht je verwachten heel laat te arriveren op donderdag, stuur dan vooraf even een bericht. 

Dat is afhankelijk van waar je vandaan komt. Er is een goede treinverbinding met station Harlingen Haven. Vanaf daar is het ongeveer 15 minuten lopen. De exacte locatie van de boot ontvang je een paar dagen van te voren. 

Indien je met de auto gaat, laat je dan weten of je open staat voor een carpooler en vanaf waar je iemand kunt oppikken?

Je krijgt een dekbed, maar je een handdoek moet je wel zelf even regelen. Gegeven dat het voorjaar is en we in Nederland zijn, wil ik adviseren om te zorgen dat je bestand bent tegen wind, kou en regen.

  • Aan dek is het verstandig om stevige schoenen met rubberen zolen te dragen.
  • Op zee kan het flink waaien, zorg dus dat je warm aangekleed bent met als buitenste laag regenkleding. Een poncho is met de wind geen goed idee.
  • Als die zon doorkomt, dan kan de schittering op het water best fel zijn. Zorg voor een goede zonnebril en voldoende zonnebrandcrème.
  • Tijdens het droogvallen en wadlopen moet je voorstellen dat je vanaf de boot met een ladder op een zandbank komt. Tussen de boot en de zandbank kan laagwater zijn. Rubberen laarzen tot halverwege de kuit zijn aan te raden om geen natte voeten te krijgen.
  • Voor op de boot binnen zou ik ook zeker een comfi-outfit meenemen. Fijne trui, eventueel joggingbroek en dikke sokken/sloffen.
  • Voor de schemerwandeling zijn goede schoenen om dwars door de duinen te gaan belangrijk. Zorg daarnaast dat je warm bent aangekleed, in de avond kan het snel afkoelen.
  • Aan boord is voldoende tijd om te ontspannen. Er zijn spellen aanwezig. Heb je een leuk spel of een goed boek, neem deze gerust mee.

Tot slot, in verband met de beperkte ruimte in de kajuit het verzoek om sporttassen in plaats van koffers mee te nemen.

Al zijn er vele maaltijden inbegrepen, we eten niet alle maaltijden samen. Op vrijdag varen we uit en zijn we het grootste deel van de dag op de boot. Ontbijt, lunch en diner op vrijdag zijn inbegrepen. Op zaterdag gaan we na het gezamenlijk ontbijt op pad op het eiland. Na de gezamenlijke ochtendactiviteit is het aan jou wat je wilt doen. Lunch en diner op zaterdag zijn voor eigen invulling. Voor diegenen die willen gaan we samen bij een restaurant op het eiland uiteten. Op zondag varen we weer uit. Ontbijt en lunch op zondag zijn inbegrepen. Je arriveert einde van de middag weer aan vasteland. Mocht je tussendoor trek hebben, dan zijn er fruit, nootjes en snacks aanwezig. 

Op de boot koken we vegetarisch met mogelijkheid tot vegan. Geef je allergieën en overige dieetwensen vooral aan op het inschrijfformulier, dan houden we hier rekening mee.

Wij snappen goed dat je aan boord niet voor verassingen wilt komen te staan. We hanteren de volgende prijzen voor hetgeen je aan boord nuttigt:

 • Fris: €1,25
 • Bier: €1,50
 • Wijn: €2,00

Voor vertrek vindt de verrekening per tikkie plaats.

Schipper Remy heeft me al eerder verteld dat het zelden de hele dag grijs is boven de Waddenzee. Ervaring leert dat het weer op de waddeneilanden echt anders is dan op vasteland, een buienradar kan er dus ook best naast zitten. Het is echt ter plaatse kijken naar hoe we ermee omgaan. Allereerst gaan we dan het zo gezellig mogelijk op de boot te maken. De weersverwachting wordt goed in de gaten gehouden en we kijken of we het programma met additionele activiteiten zo kunnen aanpassen dat we kunnen genieten van de droge momenten. Mocht het allemaal bar en boos zijn, dan overleggen we voor de geplande additionele activiteiten of we deze naar binnen kunnen verplaatsen.

De ruimte aan boord is beperkt, deze willen we voor iedereen zo prettig mogelijk invullen. 

Omwille van de groepsdynamiek hanteren we een leeftijdsgrens van 21+. We bieden een weekend zonder aanwezigheid van kinderen. Daarnaast worden overmatig alcoholgebruik en feesten aan boord niet geaccepteerd. We vertrouwen erop dat iedereen die zich aanmeldt voor het groepsweekend, in is voor avontuurlijke, duurzame en betekenisvolle reiservaringen.

Voorafgaand aan het weekend wordt er alvast een map online gereed gezet waarin iedereen die wil zijn of haar foto’s in kan zetten om met elkaar te delen. Het staat je vrij om foto’s te maken, maar check vooraf als je foto’s van anderen neemt, of de ander hier ook op zit te wachten. Het helpt zeker als de foto’s die je van anderen maakt, ook voor de anderen beschikbaar stelt.

Mara en Marloes zijn de reisbegeleiders 🙂

Niet iedereen heeft dezelfde conditie, mijn eerste tip is dus om goed naar je eigen lichaam te luisteren en te kiezen wat bij jou past. Terschelling heeft talloze wandelpaden en fietsroutes. Maar besef je ook dat het een relatief groot eiland is en dat het op een eiland vaak waait. Wees niet overmoedig onder het mom ‘nu we er toch zijn’, maar doseer zoals je thuis ook op een gemiddelde zaterdag zou doen. De hele dag buiten zijn vraagt veel energie.

Wat zouden eilanders doen met hun vrije zaterdagmiddag? In plaats van meer doen, kun je ook minder doen. Onthaasten. Lezen, schrijven, spelletjes. Drankje drinken aan de toog in een bruin café en kletsen met het barpersoneel. Of ga iets doen wat je normaal nooit doet: vliegeren, fotograferen of misschien iets uit het landschap tekenen? Laat je inspireren door de unieke omgeving en probeer met een open blik op te gaan in deze omgeving.  

Op zaterdag heb je de hele dag een fiets tot je beschikking. Dit zorgt dat je uitermate flexibel bent. Op de website https://www.visitwadden.nl/nl staan vele lokale tips om te bezoeken of om ergens te gaan eten. 

Google Reviews

 • We had a delightful time during our Bike and Brew adventure. The trip was as nice as the people met ! The organisation was perfect and rented bikes were great.... Lees verder

  Vladimir WOZNY

  Mara is a reliable organizer who is a pleasure to work with. Her guests were very enthusiastic about the sailing trip to Terschelling. On to more collaborations!

  marloes fopma

  Went on the first "Sail into the Dark Sky weekend" with Sustainable Adventurer. What a great experience: perfect organization, interesting and inspiring activities, and above all Mara is a friendly,... Lees verder

  Mark Westerbeek
 • Reliable, sincere and involved, just to name a few positive characteristics of this company. I’ve been on the first sailing weekend with them, it was truly a great experience with... Lees verder

  xandervdb

  Super fun sailing trip made in January on the Wadden Sea. It is often the case when traveling that the destination is the best, but as far as I'm concerned,... Lees verder

  Xyron z0mgenberg

  Made a super fun sailing trip in January on the Wadden Sea. When traveling it is often the case that the destination is the best part, but for me the... Lees verder

  Xyron z0mgenberg
 • We enjoyed! We were on the sailing weekend in January and it was really fantastic. We counted ourselves lucky with the good weather (when sailing in January you don't immediately... Lees verder

  Nena Kreeft

  We enjoyed! We were on the sailing weekend in January and it was really fantastic. We counted ourselves lucky with the good weather (when sailing in January you don't immediately... Lees verder

  Nena Kreeft

  We enjoyed! We went on the sailing weekend in January and it was really fantastic. We considered ourselves lucky with the good weather (when sailing in January you don't immediately... Lees verder

  Nena Kreeft

Deze manier van reizen is echt anders

Avontuurlijk

Ga mee op avontuur. Hoe duurzaam kan jij reizen maken? Leer hoe je moet zeilen, gewoon door het te doen. Zeilen alleen is al een unieke ervaring, in plaats van slechts een manier om op het eiland te komen. 

Duurzaam en betekenisvol

Tijdens de meezeilreis hebben we ook een focus op voedsel, op social support en op storytelling. Zodat we duurzaam en betekenisvol zijn voor de natuur en de lokale leefomgeving. Maar ook omdat we zo meer meekrijgen van onze reisbestemming. Zo creëren we reiservaringen die ons bijblijven. 

Vernieuwend

Onderdeel zijn van een meezeilreis zorgt ervoor dat je activiteiten kiest die mogelijk nieuw voor je zijn. Avontuurlijk toch? Samen wordt die boot om te zeilen en te droogvallen betaalbaar. Samen kunnen we een boswachter vragen ons mee op pad te nemen, net als die storyteller.

Verbindend

Daarnaast leer je op een boot op een laagdrempelige wijze nieuwe mensen kennen. Samen op het achterdek van de boot, krijgen de gesprekken al snel meer diepgang. Wanneer had jij voor het laatst serieuze gesprekken met een ‘vreemde’?

Weekend Sailing into the dark sky

Boek direct voor 22 tot en met 25 augustus 2024

Heb je nog vragen?

Heb je een specifieke vraag en heb ik deze nog niet beantwoord?
Laat het me weten, en ik help je graag verder.

Je kunt me altijd een mail sturen, even bellen of een bericht sturen via Whatsapp: +31 (0)6 1516 4130. 

Weekend Terschelling inclusief boot
Shopping Cart
Scroll to Top