fbpx

Droogvallen… wat is dat eigenlijk en waarom is het zo mooi?

Wist je dat het op de wereld hartstikke uniek is om met een boot, tijdens eb, droog te vallen op een zandplaat midden op de Waddenzee?

Droogvallen… wat is dat eigenlijk en waarom is het zo mooi? header

Waarom? Stel je voor…

Je voelt het natte zand onder je voeten alsof je op het strand naast de kustlijn loopt. Het is stevig en je kunt er goed op wandelen. Je ziet de voetafdrukken die je achterlaat duidelijk terug. Wanneer je om je heen kijkt zie je de zee, de zandbank, de boot en de andere deelnemers. De zandbank lijkt eerder een groot veld dan een smalle strook – echt een enorme oppervlakte. 

 

Ervaar de pure, ongerepte natuur

Als je nog langer rondkijkt, zie je wat vogels in de lucht, maar ook kleine diertjes die in de zeebodem leven en mogelijk in de verte op de zandplaat zelfs een zeehond. Wat je niet ziet zijn gebouwen, infrastructuur en marketing promoties. Het is een pure, ongerepte natuur waarin je je bevindt. Je hoort de wind, de zee en de vogels. Je voelt de wind door de haren en je proeft wat zand dat tegen je lippen aan waait en een zilte nasmaak achterlaat.

Weekend Terschelling inclusief boot

Wat is droogvallen?

Dit heerlijke gevoel krijg je als je gaat droogvallen en wadlopen in het midden van de Waddenzee. Vaak kun je zo’n twee uur rondwandelen op het drooggevallen wad. In de zomer kun je gemakkelijk op blote voeten van boord, in het andere seizoen is het slimmer om rubberen laarzen te dragen. Zodat je, indien nodig, de afstand tussen het wad en de touwladder van de boot kunt overbruggen. ‘Droogvallen’ als activiteit duurt in totaal vier tot vijf uur. Je moet, na het uitgooien van het anker, immers even wachten totdat het echt eb is geworden, en naderhand totdat je weer kunt wegvaren. 

We zeilen met een boot met een platte bodem

Om te kunnen droogvallen, wordt er een boot gebruikt met een platte bodem. Met deze boten kun je beter door ondiepe wateren varen. Boten met een meer spitsvormige bodem moeten namelijk in de diepere vaargeulen blijven. Veel schepen die in het verleden werden gebruikt voor transport van goederen op de (ondiepe) binnenvaart, zijn nu omgebouwd om op de Waddenzee mee te kunnen zeilen en droogvallen.

Tijd wordt een abstract begrip

De schipper speelt bij het zeilen en droogvallen een belangrijke rol. De Waddenzee is relatief ondiep, en kennis over waar je wanneer kunt varen is essentieel. De schipper houdt de getijdenstroming, het weer en de wind in de gaten. Iedere dag op het water kan anders zijn, omdat deze variabelen steeds verschillen.

Aan boord worden tijden losgelaten en wordt tijd meer een abstract begrip.  

Wil je dit zelf eens ervaren?

Zeilen en droogvallen op de Waddenzee is echt heel bijzonder om een keer mee te maken. Het is alleen niet iets wat je als individu gemakkelijk kunt organiseren, omdat je een boot nodig hebt en een schipper die kennis heeft van de Waddenzee. Daarom, en om enthousiaste gelijkgestemden mee te nemen, organiseer ik dit in groepsverband. 

Weekend Terschelling inclusief boot

Lijkt het je ook zo tof om een keer mee te gaan op een boot?
Kijk dan vooral eens naar het aanbod dat op de website staat!

Shopping Cart
Scroll to Top